Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi

Ai poftă de ceva dulce, dar vrei să rămâi sănătos? Acest desert de toamnă este perfect pentru întreaga familie.
Toamna aduce culori calde și arome care încălzesc sufletul. Crumble-ul cu prune este un desert perfect pentru zilele răcoroase, cu gust dulce-acrișor și topping crocant, într-o versiune mai sănătoasă, ideală pentru întreaga familie.
Ingrediente pentru crumble cu prune sănătos
Umplutură:
- 800 g prune
- 1–2 linguri zahăr sau îndulcitor natural
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- coaja rasă de la 1 lămâie netratată
Aluat:
- 200 g făină albă
- 100–120 g unt
- 1 plic zahăr vanilat
- 10–20 g zahăr sau îndulcitor natural
Sos:
- 500 ml iaurt grecesc sau smântână cu conținut redus de grăsime
- 10–20 g zahăr pudră sau îndulcitor natural
- 1 plic zahăr vanilat
Cum se prepară crumblelul cu prune sănătos
1. Pregătirea aluatului
Amestecă făina cu untul, zahărul și zahărul vanilat până obții un aluat sfărâmicios. Dacă este prea uscat, adaugă câteva picături de apă. Pune-l la frigider pentru o oră pentru a se întări.
2. Prepararea umpluturii
Într-o tigaie mare, topește zahărul sau îndulcitorul și adaugă prunele tăiate felii. Presară scorțișoara și coaja de lămâie și fierbe compoziția până se îngroașă ușor. Toarnă apoi amestecul într-un vas de copt mediu și lasă-l să se răcească.
3. Asamblarea desertului
Rade aluatul rece deasupra prunelor. Coace desertul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–45 minute, până când crusta devine ușor aurie.
4. Servirea
Amestecă iaurtul cu zahărul pudră sau îndulcitorul și zahărul vanilat și toarnă-l peste desertul cald. Poți servi crumble-ul și simplu, pentru un gust autentic, sau cu câteva felii de fructe proaspete.
De ce să alegi această variantă sănătoasă
- Mai puțin zahăr: îndulcitorii naturali reduc aportul de calorii.
- Grăsimi controlate: untul este folosit în cantitate moderată.
- Beneficii pentru digestie: prunele sunt bogate în fibre și antioxidanți.
- Versatil și reconfortant: ideal pentru zilele răcoroase, fără a compromite gustul.
-
-
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi28.09.2025, 13:00
-
Socializarea ar putea prelungi viața28.09.2025, 10:00
-
Dieta verde mediteraneeană protejează creierul de îmbătrânire27.09.2025, 21:00
-
Rogobete cere demiteri și amenință cu Parchetul General27.09.2025, 19:26
-
-
-
-
Beta blocantele nu mai sunt eficiente după infarct31.08.2025, 10:30
-
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.