Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune, într-o postare din proiectul său, Știință cu sare și piper, că sarea fină sărează mai bine decât cea grunjoasă.
”#Știați că
O lingură de sare fină este mai densă și poate fi de 2-3 ori mai sărată decât o lingură de sare grunjoasă? Iată de ce are sens să măsurăm sarea după greutate mai curând decât după volum”, spune Dan Vodnar.
Însă, sare are și o serie de utilizări casnice extrem de utile, la care puțini se gândesc. Beneficiile nebănuite ale sării:
* Dincolo de utilizarea gastronomică, sarea poate fi un aliat de nădejde în curățarea casei. Sarea nu conține substanțe chimice, dar are proprietăți dezinfectante incredibile. Pentru curățarea podelelor, poți adăuga o jumătate de cană de sare în apa pe care o folosești. Plăcile ceramice nu se vor mai murdări atât de repede, iar pardoselile vor fi mai strălucitoare.
* Ține furnicile departe de casă - pentru a alunga furnicile, presară sare pe pervazurile ferestrelor sau pe orice altă suprafață invadată de furnici.
* Dacă ai tacâmuri de argint și ustensile de cupru, sarea le menține curate. Amestecă puțină sare cu oțet și freacă tacâmurile cu această pastă, care va dizolva petele și murdăria.
* Dacă grăsimea s-a adunat în chiuvetă, pune sare într-o oală cu apă fierbinte și toarnă în chiuvetă. Sarea va topi grăsimea care înfundă scurgerea de la chiuvetă.
* Dacă rufele sau covorul au fost pătate cu vin sau alimente, înmoaie o cârpă în apă sărată și freacă zona pătată până când își recapătă strălucirea de odinioară.