Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
Afirmațiile false, pe lângă faptul că sunt dificil de identificat, creează adesea confuzie și sunt dăunătoare, așa cum sunt și deciziile neinformate.
Un astfel de mit este acela că, dacă fumezi mai puține țigări, vei reduce efectele nocive cauzate de fumat. Aceasta este o afirmație complet neadevărată - nu există un nivel de consum la care utilizarea țigărilor să fie lipsită de riscuri. Fumatul, chiar și în cantitate mică, poate provoca daune corpului tău, motiv pentru care fumătorii cărora le pasă de sănătatea lor ar trebui să ceară sfaturi și sprijin pentru a renunța complet la tutun și la produsele cu nicotină. Mai simplu spus, singura modalitate de a elimina riscul de efecte nocive este să renunți definitiv la fumat.
În fumul de țigară există peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind nocive sau potențial nocive. În ceea ce privește fumatul, mulți cred în mod greșit că nicotina prezintă cel mai mare risc pentru sănătate. Însă, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului, ci nivelurile ridicate de substanțe chimice nocive și potențial nocive din fumul generat de ardere sunt principala cauză a acestor boli. Anumite persoane nu ar trebui să folosească produse care conțin nicotină. Acestea includ femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială severă sau diabet. Minorii nu trebuie să folosească sau să aibă acces la produse care conțin tutun sau nicotină.
Fumătorii adulți care nu renunță la fumat ar putea dori să exploreze alternative mai bune la continuarea fumatului. De exemplu, produsele fără fum, fundamentate științific, pot reduce nivelurile de substanțe nocive în comparație cu țigările, având în vedere absența arderii tutunului.
Separarea faptelor de ficțiune ne ajută să luăm decizii informate în viața noastră. Renunțarea la țigări este un pas pozitiv sub orice formă – cea mai bună alegere pentru fumători este să renunțe complet la țigări și nicotină, dar pentru cei care nu o fac, explorarea opțiunilor fără fum poate reprezenta o alternativă mai bună față de continuarea fumatului.
* Material realizat cu susținerea Philip Morris România
În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
De ce este un medic în industria tutunului. Cifre alarmante pentru România în ceea ce privește fumatul.
Vara este o stare de spirit. Zilele sunt mai lungi și mai vesele.
Vara poate stimula atât setea de aventură, cât și pofta de mâncare.
Tutunul încălzit este alternativa la țigările clasice. Studiile arată că impactul acestora este mult mai mic asupra sănătății.
Care e diferența dintre fumul de țigară și nicotină și ce este mai nociv, de fapt.
Fumătorii din lumea întreagă merită să aibă posibilitatea de a face alegeri informate.
Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.