Ce ne poate învăța o bucătărie despre reducerea efectelor negative

În ultimul deceniu, multe emisiuni populare de gătit au oferit inspirație pentru entuziaștii artei culinare.
Echipați cu o bibliotecă întreagă de cărți de rețete și cu o bucătărie plină cu cele mai noi gadgeturi, cei pasionați sunt gata să-și încordeze “mușchii culinari” și să devină artiști în farfurie. Dar, odată cu evoluția gătitului, apare și dorința de a face lucrurile într-un mod mai sustenabil – fie că este vorba de consumul de produse locale sau de modul în care sunt folosite ingredientele pentru a elimina risipa.
Fie că sunt acasă sau la restaurant, oamenii caută, acum mai mult ca niciodată, soluții prin care pot reduce efectele negative ale unor comportamente. Stilul nostru de viață modern duce adesea la risipă, în special când vine vorba de alimente, dar, din fericire, putem cu toții să facem diverse schimbări pentru a reduce impactul negativ asupra societății și planetei.
CUM SĂ EVITĂM RISIPA
Poate suna simplu, dar respectarea unei liste de cumpărături ar putea fi unul dintre cele mai eficiente moduri de a limita risipa în bucătărie. În România se aruncă aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare anual. În medie, o persoană aruncă 132 de kilograme de alimente în fiecare an.
Cu siguranță că planificarea meselor ne-ar putea ajuta să economisim bani și resurse. De exemplu, putem folosi resturile de legume pe care le-am fi aruncat ca să gătim o supă sau o tocăniță. Iată, așadar, un sfat important: nu arunca resturile, congelează-le!
MAI PUȚIN ÎNSEAMNĂ ÎNTOTDEAUNA MAI MULT
Cu toții am văzut în supermarketuri produse ambulate excesiv - mere în tăvițe de plastic, învelite în straturi suplimentare de folie. Evită astfel de produse și vei reduce semnificativ deșeurile de plastic.
Cumpără cât mai multe produse proaspete la kilogram și mergi cu propria ta pungă la cumpărături pentru a minimiza utilizarea plasticului. Verifică de unde provine mâncarea. Dacă vine de peste mări și țări, probabil că îți va crește amprenta de carbon.
FĂ-ȚI TIMP PENTRU A RECICLA
Curăță recipientele și depozitează-le în containerele adecvate.
Dacă poți, ia în considerare compostarea resturilor de legume și fructe, care pot fi apoi folosite pentru a-ți fertiliza plantele sau grădina.
CUM REDUCEM EFECTELE NEGATIVE ALE COMPORTAMENTELOR NOASTRE
Cu toții putem fi mai conștienți de impactul pe care activitățile noastre îl au asupra noastră, asupra altor oameni și asupra mediului. Din fericire, există multe modalități de a reduce efectele negative ale unor comportamente.
Aceasta se aplică, de asemenea, unor chestiuni diverse, de la energia regenerabilă la îmbunătățirea sănătății și siguranței și la reducerea efectelor nocive ale fumatului. Astăzi țigările pot fi înlocuite cu alternative mai bune, fără fum, pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. Produsele fără fum oferă nicotină, care provoacă dependență și nu este lipsită de riscuri, însă nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.
Renunțarea la tutun și la nicotină este întotdeauna cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător. Cei care aleg să nu renunțe ar trebui să ia în considerare alternativele fundamentate științific care au potențialul de a reduce efectele nocive prin eliberarea de nicotină fără fum.
*Articol susținut de Philip Morris România
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
De ce e un medic în industria tutunului. Bundoi: E ca o masă cu trei picioare, dar România are doar două. Mi se pare grav că avem peste 5 milioane de fumători în țară
De ce este un medic în industria tutunului. Cifre alarmante pentru România în ceea ce privește fumatul.
Tehnologia din spatele alternativelor fără fum
Global Forum on Nicotine 2025: Comunitatea medicală cere o schimbare de paradigmă: de la abstinență la reducerea riscurilor
Cum să-ți pregătești pielea pentru plajă. Redu riscurile cu cele mai simple soluții la îndemână!
Vara este o stare de spirit. Zilele sunt mai lungi și mai vesele.
Philip Morris International a lansat Raportul Integrat pentru anul 2022
Monoxidul de carbon – un gaz extrem de nociv pentru sănătate
DOs & DON’Ts la festival: cum să trăiești vibe-ul, fără să-ți pară rău mai târziu
Antioxidanții, "mătura" substanțelor chimice nocive. Reduc bolile și îmbătrânirea. Giovanni Li Volti: Sunt ca niște vânători de comori!
Ce rol joacă antioxidanții din produsele cu potențial redus de risc în protejarea sănătății celulare și a organismului împotriva stresului oxidativ.
Mihai Bundoi (Philip Morris România), despre ”viitorul fără fum” al companiei, la DC MEDICAL
Mihai Bundoi (Philip Morris România) este invitat la DC News, DC News TV și DC Medical.
HDL, legătură cu Alzheimer. Menopauza, factor cheie în sănătatea mintală a femeilor
Nivelul colesterolului are un impact major asupra creierului. Există o legătură semnificativă între nivelul de colesterol și demență.
Soare, mare și aerosoli
Cei 5 milioane de fumători români merită o soluție pragmatică - alternativele fără fum
Primăvara - anotimpul renașterii. Trucuri pentru îngrijirea pielii
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, este indicat să-ți ajustezi rutina de îngrijire pentru a-ți menține pielea în cea mai bună stare.
Vara asta, fii tu cea mai bună alegere a ta
Ziua Îndrăgostiților - de unde vine sărbătoarea și care sunt cele mai inspirate cadouri
Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema
Politicile bazate pe știință, cheia eficienței în reglementarea tutunului
PMI Transformed: trecutul, prezentul și viitorul produselor fără fum. Impactul asupra sistemului de sănătate
Produsele fără fum – o alternativă la continuarea fumatului
Beneficiile utilizării produselor fără fum
Arderea este problema. Arderea tutunului generează mii de compuși nocivi
Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă sute de milioane de oameni.