Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Leptospiroza este o boală despre care se vorbește tot mai fecvent în utlima vreme, în special după ce a fost înregistrat un al doilea caz în România. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut publice o serie de informații pe care oricine ar trebui să le cunoască, despre această boală gravă.
„Oricine poate face această boală”, începe el. „Un pacient de 42 de ani a ajuns spital în stare critică, după ce a coborât într-un subsol contaminat cu dejecţii de şobolan. Are leptospiroză. E al doilea caz, în doar câteva zile. Alţii au făcut boala după ce au băut bere la cutie!”, arată medicul în postarea sa.
1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.
2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100.000 de locuitori.
3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului deculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.
4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.
5. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările, peştii şi pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.
6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă, dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.
7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă, prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă, dar rară.
8. Debutul este brusc -pseudogripal - cu frison, febră, cefalee, mialgii după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile.
9. Evoluează în două faze, septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută.
10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă, mergând până la hemodializa.
Atenţie!
1. Oricine poate face boala.
2. Nu vă expuneţi inutil la risc. Evitaţi înotul şi sporturile nautice sau mersul desculţ în zone cu ape poluate de dejecţiile animalelor.
3. Purtaţi echipamente de protecţie, cizme de cauciuc şi mănuşi, atunci când mergeţi în zone de risc.
4. Leziunile cutanate trebuie tratate şi pansate cu materiale impermeabile.
5. Spălaţi corect mâinile după contactul cu animale.
6. Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.
7. Apa de băut suspectă a fi contaminată se va consuma doar fiartă.
8. Dezinfecţia ustensilelor se poate face cu soluţie de 2% hidroxid de sodiu.
9. NU amânaţi consultul medical atunci când observaţi apariţia unor simptome după ce aţi venit în contact cu apa, solul sau alimentele cu potenţial crescut de contaminare.
10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii!
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
COVID a avut un efect dramatic asupra creierului. Pacienții se luptă și acum cu daunele produse de COVID.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.