Inimă 3D, printată, din colagen: descoperire revoluționară a cercetătorilor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Cercetători americani au creat din colagen părţi funcţionale ale inimii cu ajutorul unei imprimante 3D. Descoperirea ar permite obținerea în viitor de organe complete.

Inimă 3D printată. Oameni de știință americani au realizat părți funcționale ale inimii cu o imprimantă 3D. "Am putut să arătăm că este posibilă imprimarea în 3D a unei valve cardiace din colagen şi că ea funcţionează", susține Adam Feinberg, unul dintre autorii studiului, potrivit Agerpres care citează AFP.

Prin tehnica lor a reuşit să reproducă structuri biologice complexe ale corpului uman. Cele printate înainte – numite matrice extracelulare - nu au avut un succes din pricina unei slabe fidelităţi a ţesuturilor obţinute şi a unei slabe rezoluţii a dispozitivelor utilizate.

În aprilie, cercetătorii de la Universitatea israeliană din Tel Aviv au prezentat un prototip de inimă umană imprimată în 3D pe bază de ţesuturi umane şi cu vase de sânge, dar incapabilă să pompeze.

Inimă 3D printată: din colagen

Oamenii de știință au folosit ca material de realizare a valvei cardiace colagenul deoarece, zic ei, se găseşte în toate ţesuturile corpului uman. Primele tentative de imprimare 3D au furnizat rezultate gelatinoase, însă cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au reuşit să facă această substanţă să se solidifice, utilizând modificări rapide ale pH-ului.

Tehnica va trebui validată pe animale și apoi pe oameni. "Cred că pe termen scurt va fi folosită cel mai probabil pentru repararea unui organ existent, cum ar fi o inimă care a suferit o pierdere a funcţiunilor sale, după o criză cardiacă, sau în cazul degradării ficatului", a mai precizat cercetătorul american.

Studiul lor a fost publicat în Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel