Organe umane, crescute în corpul animalelor. Guvernul Japoniei a dat verde

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Leptospiroza se poate face în urma contactului cu dejecțiile de șobolani
Leptospiroza se poate face în urma contactului cu dejecțiile de șobolani

Cercetători japonezi vor începe creșterea de organe umane în corpul animalelor. Guvernul Japoniei a autorizat măsura.

Organe umane, animale. Cercetători japonezi și-au propus să crească organe umane în corpul animalelor după ce au primit aprobare din partea Guvernului. Domeniul acesta de cercetare este unul controversat. Concret, oamenii de știință vor implanta celule stem umane, numite iPS, în embrioni modificați de animale. Aceste celule stem iPS au capacitatea de a produce orice fel de celule, în funcţie de zona corpului în care sunt implantate şi astfel pot servi drept bază pentru crearea unui anumit organ, informează Agerpres, citând AFP.

Cercetătorii spun că acesta este doar un prim pas pe o cale foarte lungă, ce ar putea duce la creșterea în corpul animalelor a unor organe umane destinate transplantării.

Studiul este condus de Hiromitsu Nakauchi, genetician de la Universitatea Stanford din Statele Unite, și constituie primul de acest gen aprobat de Guvernului japonez după schimbarea regulilor privind implantarea celulelor umane.

Înainte, autoritățile japoneze au cerut cercetătorilor să distrugă în termen de 14 zile embrionii în care au fost introduse celulele umane şi a interzis implantarea embrionilor de acest tip în uterul animalelor. Embrionii modificați vor fi de la șoareci, șobolani și porci. Cercetătorii vor dezvolta embrioni de animale cărora le lipsește care vor fi folosite un anumit organ. Celulele iPS umane se vor multiplica ca să creeze acel organ lipsă.

Organe umane, animale: ce zic cercetătorii

Potrivit sursei citate, embrionii vor fi introduşi în uterul unui animal unde teoretic s-ar dezvolta până ce vor genera, spre exemplu, un pancreas uman funcţional. Cercetările preliminare sunt promiţătoare: oamenii de știință susțin că aceste organe reimplantate la şoareci au funcţionat bine şi au reglat nivelul de glucoză la şoarecii diabetici.

Hiromitsu Nakauchi spune, citat de AFP: "Deşi am reuşit să realizăm studii care dovedesc acest concept cu ajutorul rozătoarelor, traversarea distanţei genetice dintre oameni şi porc nu este uşoară. Studiul este abia la început. Nu vă aşteptaţi să generăm organe umane într-un an sau doi. (...) Într-un hibrid om-animal, jumătate din ADN-ul fiecărei celule ar fi de natură umană, iar cealaltă jumătate de natură animală, spre deosebire de o himeră animal-om, care conţine un amestec de celule animale în întregime animale şi altele întregime umane".

Potrivit oamenilor de știință, implantarea embrionilor de animale cu celule umane creează ceea ce se numeşte o "himeră", o entitate compusă atât din celule animale, cât şi din celule umane.

Organe umane, animale: întrebări etice

Cercetarea japonezilor vine și cu o serie de nelămuriri etice complexe: teama că nu se știe cu certitudine ce organe vor produce celulele iPS umane în corpul animalelor; himerele cu creier uman sau dotate cu celule reproducătoare umane pot pune probleme serioase cu privire la adevărata natură a animalului testat.

În SUA nu există o restricţie federală asupra producerii de himere, în timp ce alte ţări interzic ca acestea să fie lăsate să trăiască mai mult de două săptămâni.

Experții japonezi din cercetare au dat asigurări că se va acționa cu precauție: "Vom avea două etape de control în timpul dezvoltării embrionare a himerei. (...) În fiecare etapă vom verifica prezenţa sau absenţa celulelor umane în creier. După ce ne asigurăm de absenţa lor, vom trece la următoarea etapă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel