Ziua donatorului de organe. Mărturia unui părinte: Să facă ce simt atunci în suflet

Adisa Codruț |
Data publicării:
Operație de transplant
Operație de transplant

Pacienți, cadre medicale, rude ale donatorilor și oameni de rând au participat la evenimentele dedicate Zilei Donatorului de Organe organizate la Institutul Fundeni.

Ziua Donatorului de Organe. "Am constatat că, indiferent de vârstă, în proporţie de 80% sunt dornici să doneze. Doar că nu ştiu cum să procedeze, nu ştiu ce înseamnă, chiar şi oameni cu pregătire superioară. De aceea, noi punem un accent foarte mare pe informare", a afirmat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, tatăl unui adolescent de 16 ani care a suferit un accident şi ale cărui organe transplantate au salvat viaţa a cinci persoane, îndeamnă românii să doneze, citat de Agerpres.

Ce îi sfătuiește acest părinte pe români: "Să se gândească în primul rând la cel drag care stă la patul lui plângând şi e conştient el ca părinte sau ca persoană dragă că acea persoană dragă într-un timp scurt se va duce. Şi să se gândească, dacă ia o astfel de hotărâre, peste câţiva ani va simţi că persoana aceea dragă nu a intrat în mormânt de tot. O parte încă trăieşte şi o parte încă îl vede şi îl visează în continuare. Şi eu nu dau sugestii ce să facă asemenea persoane. Să facă ce simt atunci în suflet. Iar cei care au beneficiat de aceste organe niciodată să nu uite şi să pună o lumânare, când simte sufletul lor unde trebuie pusă: la geam, în casă, la biserică, să se închine pentru acei oameni".

Ziua Donatorului de Organe: în ce au constat manifestările

Evenimentele dedicate Zilei Donatorului de Organe, organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România, au început la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti, iar apoi a urmat o cursă cu bicicleta sau motocicleta pe traseul bd. Ion Mihalache (Spitalul "Sf. Maria") - Piaţa Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - bd. Ştefan cel Mare - zona Bucur Obor - şos. Colentina - str. Sportului - I. C. Fundeni. Pe traseu s-au fost distribuit materiale informative privind donarea de organe şi înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor de Organe.

În intervalul 2014-2018, 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei aflaţi în moarte cerebrală, arată datele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Ziua Donatorului de Organe: reacția managerului de la Fundeni

La manifestări a luat parte și managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban. Aceasta a declarat, potrivit sursei citate:

"Profilul spitalului nostru este legat în majoritate de transplant - hepatic, renal, medular. Este o zi importantă pentru că toate aceste lucruri se fac cu eforturi mari, cu suferinţă şi despre lucrurile frumoase se vorbeşte puţin, pentru că faptele bune sunt făcute de oameni frumoşi şi oameni modeşti, iar acei oameni nu vor şi nu ştiu să vorbească despre ce fac ei. Vorbim de mii de cereri şi sute, multe sute de proceduri de transplant pe an. Sunt cifre record care sunt comparabile cu orice statistică internaţională. Rezultatele sunt spectaculoase, mai ales că se fac aproape toate procedurile de transplant şi că rezultatele arată că suntem performanţi, arată că pacienţii români îşi pot găsi speranţa în sistemul de sănătate românesc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel