Transplant. Dr. Radu Zamfir: 65 de donatori pe an e foarte puțin EXCLUSIV

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Radu Zamfir
Dr Radu Zamfir

Dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical, consideră că mediatizarea ar ajuta creșterea numărului de donatori.

Dr. Radu Zamfir, chirurg și directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical, consideră că actuala cifră a donatorilor de organe din România este foarte mică. Prezența acestuia deschide un nou ciclu special de emisiuni dedicate mediatizării ideii de transplant în România.

„Plecăm de la un număr de 65 de donatori pe an, ceea ce este foarte puțin pentru țara noastră. Într-o discuție cu omologii din Cehia – opinia lor era că noi avem un potențial undeva pe la 400 de donatori pe an", afirmă Zamfir.

Acesta a mai subliniat că numărul mic de donatori mai înseamnă și mortalitate pentru unii oameni de pe listele de așteptare.
Potrivit directorului Agenției Naționale de Transplant s-a reușit în urma discuțiilor cu Ministerul Sănătății ca acele persoane din spitale responsabile cu prelevarea de organe să fie plătite - acei coordonatori de transplant și acele cadre medicale responsabile de donarea.

Cât e rata de consimțământ din România

„Consimțământul e făcut de persoane instruite în acest scop. Probabil niște campanii susținute în media ar putea aduce o informare corectă asupra gestului de donare și ar putea aduce mai multe persoane puse în ipostaza de a dona, de a spune da", susține Radu Zamfir.

Rata celor care spun ”da” transplantării de organe este de circa 40%, afirmă Radu Zamfir, deși Irinel Popescu, moderatorul emisiunii, susține că rata ar fi mai mare. „Ea a scăzut un pic în ultimii doi ani, sensibil, dar nu semnificativ", adaugă directorul Agenției Naționale de Transplant.

Cine e responsabil de transplant

Se știu puține despre cum decurge activitatea de transplant, cum sunt găsiți posibili donatori.

„Modelul spaniol – un exemplu în materie de donare pentru toți – are cea mai mare rată de donare din Europa. Ar trebui să batem monedă mai mult pe ideea de cultură a donatorului, pe realizarea unei comisii în fiecare spital acreditat pentru prelevare de organe din România care să includă: key donation person (n. r. persoana cheie în donare), coordonatorul de transplant, un neurolog, neurochirurg – persoane în cunoștință cu noțiunile de moarte cerebrală și donare", explică Radu Zamfir.

În opinia acestuia, comisia respectivă s-ar putea întruni o dată pe lună și ar analiza lucrurile care au dus la acea rată mică de donare din spitalul respectiv și cum s-ar putea îmbunătăți.

Câte spitale din România fac prelevare de organe

Primele două persoane din comisie au un rol important în identificarea posibililor donatori. De regulă, susține Irinel Popescu, sunt două cauze medicale care duc la moarte cerebrală – traumatism cranian sever și AVC hemoragic. Aceștia, adaugă Popescu, ar trebui identificați precoce deoarece ar putea fi potențiali donatori. Acesta a mai precizat că în State s-a mai identificat o categorie de donatori: consumatorii de heroină, de multe ori tineri. 

În România sunt 42 de spitale județene. Dintre acestea doar 39 au acreditări pentru a preleva organe. Radu Zamfir a mai precizat că au fost unități medicale care s-au retras și că, pe viitor, speră vor fi mai multe spitale acreditate pentru prelevarea de organe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel