Radu Zamfir: Activitatea de transplant de organe are un reviriment foarte bun

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Radu Zamfir
Dr Radu Zamfir

Transplantul de organe a cunoscut un reviriment în ultima perioadă, spune medicul Radu Zamfir. Cu toate acestea, este încă mult sub potențialul țării noastre. 

Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale pentru Transplant, a vorbit despre transplantul de organe, în cadrul evenimentului „Health România”, organziat de trustul de presă DC Media Group.

Potrivit lui, România ar putea avea în jur de 400 de donatori pe an, în timp ce la momentul de față, cu toată creșterea înregistrată la acest capitol, abia au fost 43 de donatori în acest an. „În momentul de față, activitatea de transplant de organe – pentru că în principal la asta ne referim – are un reviriment foarte bun. Avem anul acesta 43 de donatori în moarte cerebrală, care reprezintă  creștere semnificativă față de perioada anterioară”, a precizat el, continuând să vorbească despre transplanturile realizate la clinicile private și la cele de stat.

„În această activitate de transplant, noi avem activitatea centrată pe donarea de la donatorul aflat în moarte cerebrală, iar probabil că activitatea de tansplant de organe în clinicile private va fi centrată pe donatorii aflați în viață. De exemplu, un transplant de ficat se poate realiza prin donarea unui lob hepatic de la donatorul aflat în viață, înrudit - cel mai probabil - către receptorul care suferă de o boală terminală și care, fără acel organ, are zilele numărate. În momentul de față, donatorii în moarte cerebrală sunt destul de puțini față de potențialul țării noaste, care pare a fi situat undeva la 400 de donatori pe an, în ce ne priveșe pe noi ca țară”, a explicat el.

În acest context, a continuat chirurgul, „ar trebui, primul rând, alimentate listele de așteptare din spitalele de stat, iar spitalele private, în cazul în care aceste spitale de stat sunt depășite numeric de numărul de donatori, ar putea benefica chiar și de grefe de la donatori în moarte cerebrală.”

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel