Alimentul de post care distruge creierul. Vlad Ciurea nu îl consumă niciodată
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit alimentul de post pe care nu-l mai mănâncă niciodată pentru că afectează creierul.
"Cred că de 10 ani nu am mai mâncat", a afirmat medicul neurochirurg Vlad Ciurea, completând că acest aliment nu este bun pentru creier.
Creierul folosește glucoza ca principal combustibil, dar are nevoie de:
- un aport constant și moderat de carbohidrați
- o bună sensibilitate la insulină
- vase de sânge sănătoase (fără ateroscleroză, inflamație cronică etc.
Ei bine, potrivit medicului Vlad Ciurea, cartoful, în special consumat în cantități mari și sub formă prăjită, are câteva caracteristici care nu ajută deloc creierul.
"Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a spus dr. Vlad Ciurea.
Atât de problematic este pentru creier și pentru sănătate?
Ei bine, potrivit analizei Harvard T.H. Chan School of Public Health, cartofii au un conținut de amidon care se transformă rapid în glucoză, contribuind la o încărcătură glicemică mare și la creșteri abrupte ale glicemiei. Aceste variații sunt asociate cu un risc crescut de trigliceride și diabet de tip 2.
The Nutrition Source
Mai mult, vârfurile glicemice repetate forțează pancreasul să secrete mai multă insulină, ceea ce în timp duce la rezistență la insulină. Această rezistență este legată atât de diabet, cât și de afectarea vaselor de sânge care hrănesc creierul.
Bolile cardiovasculare și diabetul cresc semnificativ riscul de demență și declin cognitiv. Așadar, alimentația care favorizează aceste boli nu susține deloc activitatea cerebrală pe termen lung.
Ce s-a descoperit la persoanele care consumă des cartofi?
Un studiu de cohortă publicat în American Journal of Clinical Nutrition a urmărit peste 4.400 de adulți timp de 8 ani și a descoperit că persoanele care consumau cartofi prăjiți, inclusiv chips sau alte forme de cartofi, de 2 - 3 ori pe săptămână sau mai des aveau un risc semnificativ crescut de mortalitate, în timp ce consumul de cartofi neprieti nu era asociat cu creșterea riscului de deces.
Cartofii și riscul de diabet de tip 2
Mai multe studii mari realizate de Harvard sau BMJ arată clar: cartofii prăjiți sunt mult mai problematici decât cartofii fierți sau copți.
Un studiu pe peste 70.000 de femei a arătat că un consum mai mare de cartofi, în special cartofi prăjiți, este asociat cu un risc modest, dar semnificativ, crescut de diabet de tip 2.
De ce cartoful nu e bun?
Revenind la declarația medicului Vlad Ciurea, cartoful are o încărcătură glicemică mare, deci duce la vârfuri de glicemie și insulină, nefavorabile pe termen lung pentru vasele de sânge și creier, potrivit The Nutrition Source.
Sub forma în care este cel mai des consumat (prăjit, chips, fast-food), aduce:
- grăsimi saturate și uneori trans
- multe calorii
- multă sare
- acrilamidă – posibil cancerigenă.
Excesul de cartofi prăjiți este asociat în studii cu risc crescut de mortalitate și diabet de tip 2, două afecțiuni care afectează direct și indirect creierul.
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
-
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
