Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse

Ce este Aspartamul, substanța care ne distruge sănătatea. Iată lista produselor care o conțin și pe care le mâncăm fără să știm cât sunt de nocive.
Medicul neurochirurug Vlad Ciurea a vorbit despre substanța aflată în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor care poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari.
Deși are un gust plăcut, zero calorii, substanța vine la pachet cu o capcană și de cele mai multe ori nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.
Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.
Este vorba despre îndulcitorul cunoscut sub numele de E951, o pulbere de culoare albă care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul.
Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând "până la epuizare și distrugere".
"Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier"
"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Ce este Aspartamul sau E951
Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, atunci când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer.
În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%).
Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.
Produsele în care găsim aspartamul sau E951
Aspartamul poate fi întâlnit în produse ca:
- băuturi carbogazoase
- diferite tipuri de dulciuri
- înghețată
- băuturi instant cu ceai și cafea
- gemuri
- conserve de fructe și legume
- conserve de pește
- muştar
- sosuri
- ketchup
- supe instant
- iaurt
- băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%
- băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice
- bere cu sau fără alcool
- cidru
- rachiuri.
Cum acționează Aspartamul când ajunge la creier
"Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.
Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.
Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător.
Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces.
Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat
Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere", informează Infocons.
Care este cantitatea maximă de Aspartam recomandată. Care sunt reacțiile adverse
Potrivit specialiștilor, cantitatea maximă zilnică permisă / corp este de 40 mg / kg.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor transmite:
- migrene
- ameţeli
- slăbirea memoriei
- dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei
- oboseală cronică
- problemele oculare
- scăderea acuităţii senzoriale precum miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere.
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
Rolul somnului în reducerea inflamației și prevenirea bolilor cronice. Cât de afectat este sistemul imunitar de lipsa somnului
Somnul de calitate este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și prevenirea unor boli cronice.
PFAS, substanțele cancerigene care ne otrăvesc sângele. Apa poate declanșa cancer și infertilitate
Substanțe toxice în apă. "Poluanții eterni", legați de cancer și infertilitate. Pericolul ascuns în sângele tău.
Ce se întâmplă în creierul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte?
Ce este botulismul, "boala care paralizează nervii". Ce se poate întâmpla dacă vrei botox ieftin
Ai amețeli când te ridici brusc? Află dacă e doar hipotensiune sau ceva mai grav
Amețeala la ridicare poate fi un simptom inofensiv, dar dacă apare des sau este însoțită de alte simptome, nu o ignora.
Ai limba albicioasă dimineața? Ce înseamnă și cât de periculos e
Cancerul colorectal atacă tot mai mulți tineri. Dr. Dana Braic: Nu vin de frică, dar colonoscopia salvează!
Mi-era rușine să spun că vreau la baie... de emoții. Ce aveam, de fapt, are un nume!
O poveste despre rușine, durere și un diagnostic despre care nu vorbește nimeni destul.
Ce spune pielea ta despre ficat și intestin. Legătura e neașteptată
Decongestionantele nazale, nerecomandate diabeticilor și hipertensivilor. Efecte secundare nedorite
Acest tratament nu este recomandat diabeticilor și hipertensivilor. Are efecte secundare nedorite.
Primul semn că urmează să faci AVC. Mulți îl ignoră. Dr. Cristian Pandrea: E semnul premonitoriu
Primul semn al unui AVC care îți poate salva viața. Nu îl ignora! 4 din 10 vieți ar putea fi salvate dacă s-ar face asta.
Un pahar pe zi poate duce la cancer de sân. Legătura subestimată de femei
Puține femei știu că un gest aparent inofensiv precum consumul unui pahar de alcool pe zi, le poate crește dramatic riscul de cancer de sân!
Cum știi dacă ai tulburări de somn: 6 semne banale. Ce este jet lag social? Beatrice Mahler: Organismul NU poate recupera ore de somn!
Adevărul despre apendice! De ce NASA nu mai scoate apenicele astronauților?
Ce este starea de rău, de fapt? Cauzele care provoacă senzația bruscă de neliniște, disconfort, oboseală
Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată
Primul semn că ai febră. Rolul febrei în lupta organismului împotriva infecțiilor
Febra este mai mult decât o simplă creștere a temperaturii, fiind un semnal vital al sănătății organismului tău.
Analiza de sânge care îți poate prezice riscul viitor de stres, anxietate sau depresie
Fibromialgia: simptome, cauze și cum gestionezi durerea. Cum îți poate schimba viața
Fibromialgia este o boală complexă ce nu se manifestă doar prin durere fizică, ci și prin efecte mentale și emoționale.
Ion Iliescu primește suport respirator. Ce înseamnă, de fapt, "plămânul artificial" și cât de grav e
Ion Iliescu, pe "plămân artificial". Ce se întâmplă, de fapt, cu fostul președinte. De ce e încă la ATI și ce înseamnă, de fapt, suportul respirator.
O femeie are o grupă de sânge unică în lume. Ce s-a găsit în ADN-ul ei i-a șocat
Are sângele pe care medicina nu l-a mai văzut niciodată! Niciun alt om nu o mai are! Ce au găsit cercetătorii în ADN-ul ei i-a lăsat fără cuvinte...
Alimente contaminate cu PFAS. Ai mâncat ASTA? Riști cancer, infertilitate și boli hepatice
Ouă, lapte și pește cu CANCER, boli hormonale și infertilitate în ele! Ai mâncat ASTA? Au PFAS, ceva ce NU ar trebui să existe nicăieri!