Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse
Ce este Aspartamul, substanța care ne distruge sănătatea. Iată lista produselor care o conțin și pe care le mâncăm fără să știm cât sunt de nocive.
Medicul neurochirurug Vlad Ciurea a vorbit despre substanța aflată în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor care poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari.
Deși are un gust plăcut, zero calorii, substanța vine la pachet cu o capcană și de cele mai multe ori nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.
Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.
Este vorba despre îndulcitorul cunoscut sub numele de E951, o pulbere de culoare albă care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul.
Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând "până la epuizare și distrugere".
"Pe lângă apă și odihnă, și mâncarea este importantă pentru creier"
"Cel mai bun "supliment alimentar" pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori "la pachet" cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.
Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul!
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.
Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.
Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook.
Ce este Aspartamul sau E951
Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, atunci când James Schlatter, de profesie chimist, testa un medicament anti-ulcer.
În urma procesului de metabolizare în organism, aspartamul se descompune în aminoacizi: fenilalanină (circa 50%), acid aspartic (circa 40%) și metanol (aproape 10%).
Având în vedere că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită într-un produs este cam tot de atâtea ori mai mică, făcând astfel din el și un ingredient fără valoare calorică.
Produsele în care găsim aspartamul sau E951
Aspartamul poate fi întâlnit în produse ca:
- băuturi carbogazoase
- diferite tipuri de dulciuri
- înghețată
- băuturi instant cu ceai și cafea
- gemuri
- conserve de fructe și legume
- conserve de pește
- muştar
- sosuri
- ketchup
- supe instant
- iaurt
- băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%
- băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice
- bere cu sau fără alcool
- cidru
- rachiuri.
Cum acționează Aspartamul când ajunge la creier
"Nu este utilizat în produse ce vor fi tratate termic, care nu sunt suficient de acide sau care trebuie să aibă o perioadă de valabilitate mare.
Prin ingestie, dar şi ca urmare a depozitării alimentelor la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, el se descompune în constituenţii săi, adică acid aspartic, fenilalanină şi metanol.
Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial (corpul îl produce în cantităţile ce-i sunt necesare, fără a avea nevoie de surse din exterior), cu rol de neurotransmiţător.
Acidul aspartic ingerat suplimentar pătrunde în circulaţia sangvină şi apoi ajunge la creier, unde bariera sangvină cerebrală încearcă să oprească pătrunderea toxinelor şi a neurotransmiţătorilor în exces.
Aspartamul, efecte adverse deloc de neglijat
Acidul aspartic în exces devine astfel o aşa-numită excitotoxină, care suprastimulează neuronii, până la epuizare şi distrugere", informează Infocons.
Care este cantitatea maximă de Aspartam recomandată. Care sunt reacțiile adverse
Potrivit specialiștilor, cantitatea maximă zilnică permisă / corp este de 40 mg / kg.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale folosirii acestui îndulcitor pe timp îndelungat, Protecția Consumatorilor transmite:
- migrene
- ameţeli
- slăbirea memoriei
- dificultăţile de concentrare şi menţinere a atenţiei
- oboseală cronică
- problemele oculare
- scăderea acuităţii senzoriale precum miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
De ce îți amorțesc mâinile și picioarele? 5 cauze ascunse și când trebuie să mergi la medic
Singurătatea afectează 1 din 6 persoane. Provoacă AVC, infarct, diabet, depresie și apoi duce la sinucidere
Ai dureri care nu trec? Ce este durerea neuropatică și ce o oprește. Durerea fantomă există!
Primul semn că ai febră. Rolul febrei în lupta organismului împotriva infecțiilor
Febra este mai mult decât o simplă creștere a temperaturii, fiind un semnal vital al sănătății organismului tău.
Ce înseamnă dacă ai mereu mâinile și picioarele reci. Cum îți poți îmbunătăți circulația
Nu ignora balonarea! Cele 4 boli ascunse care pot cauza acest simptom
Descoperă cele 4 boli ascunse care pot cauza balonare.
Halitoza: ce îți poate spune respirația urât mirositoare despre sănătatea ta. Când este mai mult decât un inconvenient social
Ce înseamnă dacă ai gust amar în gură. Semnul pe care ți-l dă corpul
Ce înseamnă dacă ai un gust amar în gură. Care sunt cauzele și ce semnal îți dă corpul. De ce nu ar trebui ignorat acest simptom.
Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată
Analizele medicale anuale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă
Ce înseamnă dacă visezi imediat după ce adormi. Impactul privării de somn asupra ciclului REM
Ce spune pielea ta despre ficat și intestin. Legătura e neașteptată
Ce spune culoarea limbii despre sănătatea ta: semnele de alarmă ignorate de mulți
Ai avut vreodată herpes? Trebuie să afli asta! Semnul banal că faci Alzheimer
Sepsis: boala care îți poate salva viața, dar îți poate distruge creierul. Ce trebuie să știți despre sindromul post-sepsis
Anca Sigartău, tratamentul care i-a topit tumoarea de 8 cm în 30 de zile: Nu știam că are așa putere! Au zis că mai trăiesc 1 an
Medicii i-au spus că mai are un an de trăit, dar a făcut ceva total neașteptat și tumora a dispărut! Povestea incredibilă a Ancăi Sigartău te va lăsa fără cuvinte.
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale
De ce obosești după fiecare masă? Nu e doar digestia! Iată adevăratul motiv
Te simți epuizat(ă) după fiecare masă? Nu ești singur(ă)! Iată de ce.
EXCLUSIV Primul semn că urmează să faci AVC. Mulți îl ignoră. Dr. Cristian Pandrea: E semnul premonitoriu
Primul semn al unui AVC care îți poate salva viața. Nu îl ignora! 4 din 10 vieți ar putea fi salvate dacă s-ar face asta.
1 din 2 femei suferă de boala ASTA în tăcere. Ai scurgeri urinare? Durere sau presiune în abdomen?
Femeile nu vorbesc despre asta, dar 1 din 2 suferă în tăcere. Află ce mușchi esențial îți poate distruge sănătatea dacă îl neglijezi!
Semnul care îți arată că faci Alzheimer cu 20 de ani înainte
Rolul somnului în reducerea inflamației și prevenirea bolilor cronice. Cât de afectat este sistemul imunitar de lipsa somnului
Somnul de calitate este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și prevenirea unor boli cronice.
2 lucruri care provoacă diabet și cancer. Le faci zilnic!
Două obiceiuri aparent inofensive pot ascunde riscuri uriașe: diabet și caner colorectal.
