"Pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești". Vlad Ciurea, despre mâncarea potrivită pentru creier
Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit despre beneficiile unei alimentații curate pentru creier și pentru întregul organism.
Cunoscutul medic neurochirurg susține că atunci când mâncăm prea mult avem nevoie de odihnă, lucru care ne face să nu mai fim atât de productivi.
"Toate posturile sunt o purificare, regimurile cum ar fi fastingul (post intermitent) recomandăm. Noi, doctorii, recomandăm pacienților după o operație să țină regim. Regimul din post face foarte bine organismului.
Mâncarea are toxine și să ne purificăm în spirit, vorbă și în mâncare. E bine să ținem post măcar miercurea și vinerea. Recomand să mâncăm alimente mai ușoare, să renunțăm din când în când la carne și la preparate grele", a declarat Vlad Ciurea, la Antena 3.
Care sunt beneficiile postului pentru creier
"În limbajul nostru se spune big belly no brain, pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești. Populațiile sudice din Europa au siestă, nu poți să îi condamni pentru că trăiesc foarte bine.
Trebuie să avem o alimentație bună, corectă și cât mai multă apă. Pledez pentru multă apă și mai ales pentru apă alcalină, contează foarte mult pentru că schimbă PH-ul. Contează aerul curat, raza de lumină, rugăciunea, alimentația ușoară, contează gândirea optimistă", a mai adăugat medicul.
În ceea ce privește gândirea optimistă, medicul susține că "totul în creierul nostru se desfășoară între cei doi poli: optimism și pesimism. Prin structura noastră noi trebuie să influențăm ce gândim, mai ales în această săptămână sfântă, să gândim cât mai optimist, optimist în totalitate, să ne apropiem de cei din familie, de cei dragi și să ajutăm".
"NU pâinea îngrașă!". Medic, adevărul despre pâine: Minim 6 FELII pe zi! Ceea ce punem pe ea ne îngrașă, de fapt
"Pâinea noastră cea de toate zilele, de care toată lumea fuge când e vorba de câteva kilograme în plus sau de diabet. Toată lumea renunță la ea. Problema cu eliminarea pâinii e că nu ne dăm seama că până la urmă e cel mai prietenos și versatil carbohidrat din toți câți există în dietele noastre.
În toate piramidele alimentare se recomandă între 6 și 11 porții de cereale integrale pe zi, iar dacă avem în față o pâine integrală eu aș recomanda ca niciodată să nu ne ferim de ea. Mai degrabă m-aș feri de biscuiți, de covrigei, de gogoși, de covrigi.
Am auzit de multe ori: Nu mai mănânc pâine, dar când ne întâlnim cu un covrig cald pe stradă nu putem să rezistăm. Pâine ne ține de foame! Pâinea are fibre, mai ales dacă o alegem pe cea de calitate. Dacă alegem și pâinea cu semințe avem și grăsimi Omega-3 de cea mai bună calitate de care avem nevoie.
Problema e că nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe pâine sau în ceea ce înmuiem pâinea. Și mai ales acum, în post, avem de-a face cu sosuri, cu multă prăjeală, cu mult ulei.
Dacă ar fi să fac o comparație între brânză și pâine, un tip de brânză grasă, un cașcaval, ne poate costa spre 350 - 400 de calorii / 100 de grame. Pe când 100 de grame de pâine nu depășește 275 de calorii, ceea ce înseamnă că la 2 felii de pâine am 100 de calorii, exact cât două cubulețe de ciocolată.
Așadar, ce îngrașă mai mult? Pâinea, ciocolata sau brânza? Eu prefer de fiecare dată pâinea și dau 6 porții minim pe zi, adică 6 felii. O felie are în jur de 20 - 25 de grame, care nu are mai mult de 50 - 60 de calorii și nu mai mult de 10 grame de zahăr și carbohidrați pentru cei care-și numără carbohidrații", a declarat medicului diabetolog Laura Ene, în direct la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
De ce te îngrași chiar și dacă renunți la pâine... citește mai departe AICI
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
-
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
