Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți

Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Scăderea bruscă în greutate poate crește riscul de mortalitate. Un nou studiu publicat în jurnalul Heart al BMJ arată că fluctuațiile extreme de greutate—atât creșterea, cât și scăderea în greutate—pot crește semnificativ riscul de deces la persoanele obeze care suferă de boli cardiovasculare. Cercetarea a fost realizată de Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și a analizat datele a 8.297 de participanți din Marea Britanie, înscriși în UK Biobank.
Acești pacienți, toți având obezitate și boli cardiovasculare preexistente, au fost monitorizați timp de aproape 14 ani pentru a observa modificările în greutatea lor și impactul acestora asupra sănătății.
Rezultate alarmante
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au acumulat peste 10 kg în timpul studiului au avut un risc de deces cardiovascular de trei ori mai mare și aproape dublu risc de mortalitate din orice cauză, comparativ cu cei care și-au menținut greutatea stabilă.
Surprinzător, și pierderea semnificativă în greutate a fost asociată cu un risc crescut. Persoanele care au slăbit mai mult de 10 kg au înregistrat o creștere de 54% a riscului de mortalitate din toate cauzele.
Factorii asociați cu acumularea semnificativă în greutate au fost un indice de masă corporală (IMC) ridicat, fumatul și consumul anterior de alcool. De asemenea, s-a observat că persoanele mai tinere au fost mai predispuse la creșteri mari în greutate.
Pierderea în greutate nu este recomandată pentru toată lumea - FOTO: [email protected]
Impactul obezității asupra sistemului de sănătate
În Marea Britanie, procentul persoanelor obeze a crescut de la 15% în 1993 la 29% în 2022, potrivit The Health Survey for England. Peste două treimi dintre persoanele cu vârsta de peste 35 de ani sunt supraponderale sau obeze. Această problemă generează costuri uriașe pentru sistemul medical, Serviciul Național de Sănătate (NHS) cheltuind anual aproximativ 6,5 miliarde de lire sterline pentru tratarea complicațiilor asociate obezității.
La nivel global, se estimează că peste jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi până în 2050.
Avertisment pentru pacienți și medici
Autorii studiului subliniază importanța menținerii unei greutăți stabile, chiar și în intervalul obezității, pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.
"Acest studiu este primul de acest fel care analizează legătura dintre fluctuațiile de greutate și mortalitatea din toate cauzele la persoanele obeze cu boli cardiovasculare. Menținerea unei greutăți stabile, chiar și în intervalul obezității, pare a fi esențială pentru reducerea riscului de mortalitate în cazul acestor pacienți.
A fost poate previzibil faptul că acumularea semnificativă în greutate este asociată cu un risc crescut de deces, însă este interesant că o corelație similară a fost observată și la cei care au pierdut mult în greutate", a explicat Dr. Jufen Zhang, autor principal al studiului.
În plus, medicii ar trebui să țină cont de aceste concluzii, mai ales în contextul apariției unor medicamente care promit pierderi rapide în greutate.
"Deși pierderea în greutate este recomandată pentru adulții obezi, persoanele din grupuri cu risc crescut ar trebui să slăbească doar sub supravegherea atentă a unui medic", avertizează Dr. Zhang.
Aceste descoperiri ridică întrebări esențiale despre strategiile optime pentru combaterea obezității și necesitatea unor abordări personalizate în funcție de profilul de risc al fiecărui pacient.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.