Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Scăderea bruscă în greutate poate crește riscul de mortalitate. Un nou studiu publicat în jurnalul Heart al BMJ arată că fluctuațiile extreme de greutate—atât creșterea, cât și scăderea în greutate—pot crește semnificativ riscul de deces la persoanele obeze care suferă de boli cardiovasculare. Cercetarea a fost realizată de Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și a analizat datele a 8.297 de participanți din Marea Britanie, înscriși în UK Biobank.
Acești pacienți, toți având obezitate și boli cardiovasculare preexistente, au fost monitorizați timp de aproape 14 ani pentru a observa modificările în greutatea lor și impactul acestora asupra sănătății.
Rezultate alarmante
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au acumulat peste 10 kg în timpul studiului au avut un risc de deces cardiovascular de trei ori mai mare și aproape dublu risc de mortalitate din orice cauză, comparativ cu cei care și-au menținut greutatea stabilă.
Surprinzător, și pierderea semnificativă în greutate a fost asociată cu un risc crescut. Persoanele care au slăbit mai mult de 10 kg au înregistrat o creștere de 54% a riscului de mortalitate din toate cauzele.
Factorii asociați cu acumularea semnificativă în greutate au fost un indice de masă corporală (IMC) ridicat, fumatul și consumul anterior de alcool. De asemenea, s-a observat că persoanele mai tinere au fost mai predispuse la creșteri mari în greutate.

Pierderea în greutate nu este recomandată pentru toată lumea - FOTO: [email protected]
Impactul obezității asupra sistemului de sănătate
În Marea Britanie, procentul persoanelor obeze a crescut de la 15% în 1993 la 29% în 2022, potrivit The Health Survey for England. Peste două treimi dintre persoanele cu vârsta de peste 35 de ani sunt supraponderale sau obeze. Această problemă generează costuri uriașe pentru sistemul medical, Serviciul Național de Sănătate (NHS) cheltuind anual aproximativ 6,5 miliarde de lire sterline pentru tratarea complicațiilor asociate obezității.
La nivel global, se estimează că peste jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi până în 2050.
Avertisment pentru pacienți și medici
Autorii studiului subliniază importanța menținerii unei greutăți stabile, chiar și în intervalul obezității, pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.
"Acest studiu este primul de acest fel care analizează legătura dintre fluctuațiile de greutate și mortalitatea din toate cauzele la persoanele obeze cu boli cardiovasculare. Menținerea unei greutăți stabile, chiar și în intervalul obezității, pare a fi esențială pentru reducerea riscului de mortalitate în cazul acestor pacienți.
A fost poate previzibil faptul că acumularea semnificativă în greutate este asociată cu un risc crescut de deces, însă este interesant că o corelație similară a fost observată și la cei care au pierdut mult în greutate", a explicat Dr. Jufen Zhang, autor principal al studiului.
În plus, medicii ar trebui să țină cont de aceste concluzii, mai ales în contextul apariției unor medicamente care promit pierderi rapide în greutate.
"Deși pierderea în greutate este recomandată pentru adulții obezi, persoanele din grupuri cu risc crescut ar trebui să slăbească doar sub supravegherea atentă a unui medic", avertizează Dr. Zhang.
Aceste descoperiri ridică întrebări esențiale despre strategiile optime pentru combaterea obezității și necesitatea unor abordări personalizate în funcție de profilul de risc al fiecărui pacient.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
