Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima

Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Calitatea alimentației, nu doar proporția grăsimilor sau carbohidraților, este cheia sănătății inimii, arată cel mai amplu studiu despre nutriție și boli cardiovasculare din ultimele decenii.
200.000 de diete monitorizate timp de 30 de ani
Un studiu de amploare realizat în SUA, care a urmărit aproape 200.000 de persoane timp de peste trei decenii, oferă o concluzie clară: nu contează doar dacă urmezi o dietă săracă în carbohidrați sau grăsimi, ci mai ales ce tip de alimente alegi.
Potrivit cercetătorilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, calitatea alimentelor consumate are un impact semnificativ asupra riscului de boli cardiovasculare. Dietele bogate în cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase reduc riscul de boli de inimă, în timp ce regimurile axate pe alimente procesate și de origine animală pot avea efectul opus - chiar dacă respectă parametrii "low-carb" sau "low-fat".
Nu toate dietele low-fat sau low-carb sunt egale
"Am descoperit că ceea ce mănânci într-o dietă săracă în carbohidrați sau grăsimi contează la fel de mult ca tipul de dietă în sine", a declarat Zhiyuan Wu, PhD, cercetător postdoctoral în laboratorul profesorului Qi Sun, potrivit SciTechDaily.
El a prezentat concluziile studiului la NUTRITION 2025, reuniunea anuală a American Society for Nutrition, desfășurată la Orlando.
"Versiunile sănătoase ale acestor diete - cele bogate în alimente pe bază de plante și cereale integrale - au fost asociate cu rezultate mai bune privind sănătatea inimii și funcția metabolică. În schimb, versiunile nesănătoase, bazate pe alimente ultra-procesate, au fost corelate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare", a mai spus Qi Sun.
Date extrase din trei cohorte de amploare
Studiul a inclus:
- 43.430 bărbați din Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016)
- 64.164 femei din Nurses’ Health Study (1986–2018)
- 92.189 femei din Nurses’ Health Study II (1991–2019)
Participanții au completat chestionare alimentare detaliate pe parcursul deceniilor, iar cercetătorii le-au atribuit scoruri care au reflectat calitatea nutrițională a dietelor urmate - atât în versiunile low-carb, cât și low-fat.
Cum a fost definită calitatea alimentelor
Cercetătorii au clasificat carbohidrații, grăsimile și proteinele în două categorii:
- Nutrienți de calitate înaltă: proveniți din cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase
- Nutrienți de calitate scăzută: carbohidrați din cartofi și cereale rafinate, grăsimi saturate și proteine din alimente de origine animală
Pentru peste 10.000 de participanți, au fost analizate și sute de metaboliți sanguini pentru a evalua impactul dietelor asupra funcției metabolice.
"Această abordare ne-a permis să înțelegem mai bine efectele biologice ale dietelor și a întărit rezultatele noastre", a precizat Wu.
Dieta de calitate, risc mai mic de infarct
Analiza arată clar: participanții care au urmat versiuni sănătoase ale dietelor - fie low-fat, fie low-carb - au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli coronariene.
"Concluziile noastre sugerează că îmbunătățirea calității alimentelor consumate este esențială pentru sănătatea inimii. Indiferent de structura dietei, punerea accentului pe alimente întregi, minim procesate și pe bază de plante și limitarea cerealelor rafinate, a zaharurilor și alimentelor animale poate reduce semnificativ riscul de boală coronariană", a spus Wu.
Recomandări practice pentru o alimentație mai bună
Cercetătorii recomandă:
- consumul crescut de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase
- reducerea alimentelor procesate, a mezelurilor, dulciurilor și sucurilor cu zahăr adăugat
- verificarea etichetelor alimentare pentru a evita ingredientele de calitate scăzută (ex: zaharuri ascunse în gustări "sănătoase")
Ce urmează: factori genetici și alte boli
Echipa de cercetare intenționează să analizeze mai departe modul în care factori genetici, stilul de viață și alți biomarkeri influențează legătura dintre calitatea alimentației și sănătatea inimii. Totodată, vor fi explorate efectele dietelor și asupra altor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și cancerul.
Acest studiu redefinește ideea de "dietă sănătoasă" - nu este suficient să alegi un regim cu puține grăsimi sau carbohidrați. Contează ce alimente specifice alegi și cum contribuie ele la echilibrul general al dietei.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.