Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este

Adevărul despre proteine: cât de mult e prea mult? De la pizza "sănătoasă" la cafea cu proteine, am ajuns să credem că orice aliment cu eticheta "high-protein" e magic pentru corpul nostru. Ce NU îți spun...
Aportul de proteine domină sfaturile de fitness. Fie că doriți să vă dezvoltați musculatura, să vă îmbunătățiți condiția fizică sau să vă mențineți greutatea, sfatul comun dat de toată lumea, de la influenceri în fitness la medici, este că avem nevoie de mai multe proteine.
Proteinele - supereroul nutriției moderne?
Dar, deși proteinele joacă un rol esențial în menținerea masei musculare și a sănătății noastre generale, toată această atenție sporită acordată importanței proteinelor în mass-media și în cercurile de fitness a dus la o creștere a numărului de produse comercializate special pentru conținutul lor de proteine. Unele batoane de ciocolată, înghețată, pizza, cafea și chiar băuturi alcoolice se comercializează acum ca alimente proteice, potrivit Reuters.
Dar entuziasmul nostru pentru proteine s-ar putea să fi mers prea departe. Deși proteinele sunt cu siguranță importante pentru sănătatea noastră, majoritatea dintre noi nu avem nevoie de aceste alimente bogate în proteine ca element obișnuit al dietei noastre. Ca să nu mai vorbim de faptul că acest marketing poate duce la un „efect de halou”, în care consumatorii echivalează în mod eronat conținutul ridicat de proteine cu valoarea nutritivă generală. Acest efect poate duce la percepția că alimentele bogate în proteine sunt în mod inerent nutritive - chiar dacă multe dintre ele nu sunt.
Avalanșa produselor cu proteine: între marketing și realitate
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea masei musculare și a funcției imunitare.
Ghidurile nutriționale recomandă ca oamenii să mănânce aproximativ 0,75 g de proteine pe kilogram de greutate corporală. Dar unele dovezi sugerează că această recomandare ar putea fi subestimată și că ar trebui să fie de aproximativ 1,2g-1,6g pe kg de greutate corporală pe zi.
Există, de asemenea, numeroase dovezi care sugerează că cantitatea de proteine de care avem nevoie se modifică în funcție de starea noastră de sănătate. De exemplu, oamenii trebuie să mănânce mai multe proteine atunci când se recuperează după o boală. Cercetările arată, de asemenea, că adulții în vârstă ar trebui să consume cel puțin 1,2 g per kg de greutate corporală pentru a combate pierderea musculară legată de vârstă.
Sportivii trebuie, de asemenea, să consume o cantitate mai mare de proteine pentru a-și susține antrenamentul și recuperarea. În plus, odată cu creșterea popularității medicamentelor pentru pierderea în greutate, strategiile pun din ce în ce mai mult accentul pe aportul de proteine pentru a minimiza pierderea musculară în timpul slăbirii.
Cât de multe proteine avem, de fapt, nevoie?
Dar doar pentru că proteinele sunt bune pentru menținerea masei musculare, asta nu înseamnă că mai multe sunt mai bune. De fapt, se pare că, chiar și atunci când consumăm cantități mari de proteine, doar o parte din acestea sunt utilizate de către organism.
Cei mai mulți dintre noi au probabil nevoie de puțin mai multe proteine decât sugerează ghidurile actuale, dar mai puțin decât este adesea promovat de influencerii wellness pe social media (unii sugerând chiar că avem nevoie de până la 3 g de proteine pe kg de greutate corporală).
În mod ironic, cantitatea necesară de proteine sugerată de dovezile emergente (1,2g-1,6g pe kg de greutate corporală pe zi) este apropiată de consumul mediu de proteine în majoritatea țărilor occidentale.
Efectul de halou: când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Majoritatea oamenilor pot beneficia probabil de o mai mare conștientizare a proteinelor - nu în ceea ce privește cantitatea de proteine pe care o consumă, ci în ceea ce privește calitatea și frecvența alegerilor lor în materie de proteine. În mod ideal, ar trebui să ne propunem să consumăm cantități mici de alimente bogate în proteine mai des pe parcursul zilei.
Dovezile actuale sugerează că aproximativ 20g-30g de proteine (în jur de o mână dintr-o sursă de proteine) la fiecare masă sprijină menținerea musculaturii în paralel cu activitatea fizică.
Într-o lume ideală, aceste proteine ar proveni din alimente integrale (precum nuci, semințe, lapte, ouă și leguminoase). Cu toate acestea, produsele proteice îmbogățite își au locul lor ca gustare rapidă și ușoară - în special pentru cei care au dificultăți în a consuma atât de multe proteine la fiecare masă. Cu toate acestea, este important să consumați aceste alimente cu moderație.
Riscurile produselor proteice ultraprocesate
Supermarketurile sunt pline de produse „îmbunătățite cu proteine”. Dar în timp ce aceste produse pot conține proteine suplimentare, ele pot conține și zaharuri sau carbohidrați suplimentari.
De exemplu, laptele proteic conține adesea de două ori mai multe proteine decât laptele obișnuit. Acest lucru se realizează prin eliminarea apei sau prin adăugarea de lapte praf.
Batoanele proteice sunt un alt exemplu. Dar, în funcție de marca pe care o alegeți, pe lângă conținutul suplimentar de proteine, acestea pot fi și bogate în zahăr.
Multe produse îmbogățite cu proteine au o altă trăsătură comună: intră în categoria alimentelor ultraprocesate. Alimentele ultraprocesate sunt produse fabricate în comerț care includ ingrediente pe care nu le-ați găsi de obicei în propria bucătărie.
Cercetările arată că consumul regulat de alimente ultraprocesate este în mod constant legat de rezultate mai slabe pentru sănătate - cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul. Discuțiile actuale privind alimentele ultraprocesate sugerează incertitudinea cu privire la faptul dacă procesarea în sine, calitatea nutrițională slabă a acestor alimente sau o combinație a ambilor factori contribuie la aceste rezultate negative asupra sănătății.
Echilibrul e cheia, nu obsesia
O altă problemă legată de produsele îmbunătățite cu proteine este că, deși acestea conțin într-adevăr proteine suplimentare, unele produse pot fi lipsite de fibre, vitamine și minerale esențiale. Lipsa fibrelor din dietele moderne este în prezent unul dintre cei mai mari factori care contribuie la starea de sănătate precară a populației.
Toate alimentele își au locul lor în cadrul unei diete echilibrate. Dar proteinele sunt doar o componentă a sănătății nutriționale globale. Creșterea numărului de alimente îmbogățite cu proteine ca alimente sănătoase este îngrijorătoare.
Produsele îmbogățite cu proteine sunt alimente ocazionale care ar putea contribui la atingerea aportului de proteine, dar nu ar trebui confundate cu alimente universal sănătoase. Persoanele care doresc să își atingă obiectivele în materie de proteine trebuie să aleagă o varietate de surse de proteine, să ia în considerare rolul alimentelor convenabile în contextul unei alimentații complete și să se gândească la alți nutrienți, cum ar fi fibrele, pentru a maximiza cu adevărat sănătatea.
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
-
Când se administrează tratamentul cu statine. Medicii, avertisment11.10.2025, 18:29
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.