Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Această fibră-minune te ajută să slăbești. Taie pofta de mâncare și are efectul medicamentelor moderne care topesc kilogramele.
Cercetările recente asupra microbiomului intestinal au declanșat o adevărată revoluție în nutriție. În ultimii ani, fibrele alimentare au devenit "noua proteină", adăugate din abundență în alimente pentru a susține sănătatea intestinală.
Totuși, un studiu realizat pe șoareci sugerează că nu toate suplimentele de fibre sunt la fel de eficiente pentru slăbit și controlul glicemiei.
Beta-glucanul, fibra cu potențial de slăbit
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona și Universitatea din Viena au descoperit că beta-glucanul, o fibră prezentă în ovăz și orz, poate reduce grăsimea corporală și greutatea șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, în doar 18 săptămâni.
"Am vrut să știm ce tip de fibră este cel mai benefic pentru slăbit și pentru reglarea glicemiei, pentru a informa atât comunitatea, cât și industria agricolă", explică omul de știință biomedical Frank Duca.
Alte tipuri de fibre și efectele lor
În același studiu, alte fibre testate, precum dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza, nu au avut același efect, deși au schimbat semnificativ compoziția microbiomului intestinal.
Fibrele alimentare sunt principala sursă de energie pentru bacteriile intestinale, dar mai puțin de 5% dintre americani consumă doza recomandată de 25–30 g pe zi. Pentru a suplini acest deficit, alimentele fortificate cu fibre și suplimentele devin din ce în ce mai populare.
Beta-glucanul și ileibacterium, legătura cu slăbitul
Doar beta-glucanul a crescut numărul bacteriei Ileibacterium în intestinul șoarecilor, o bacterie asociată cu pierderea în greutate în studiile anterioare.
Șoarecii care au consumat beta-glucan au prezentat reducerea greutății și a grăsimii corporale chiar înainte de a ajunge la 10 săptămâni. Aceleași rezultate au fost observate și în studiul anterior al lui Duca, unde șobolanii hrăniți cu făină de orz bogată în beta-glucan au slăbit chiar dacă au continuat să consume aceeași cantitate de dietă bogată în grăsimi.
Butiratul și efectul său asupra apetitului
Animalele care au consumat beta-glucan au prezentat, de asemenea, niveluri crescute de butirat, un metabolit produs de bacteriile intestinale.
Butiratul stimulează eliberarea peptidei GLP-1, un hormon natural care reglează insulina și apetitul, similar mecanismului medicamentelor precum Ozempic.
"O parte din beneficiile consumului de fibre alimentare se datorează eliberării GLP-1 și a altor peptide intestinale care reglează greutatea și apetitul", spune Duca.
Totuși, oamenii de știință cred că există și alte efecte benefice ale butiratului, cum ar fi îmbunătățirea sănătății barierei intestinale și impactul asupra organelor periferice, precum ficatul.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum scap de pofta de dulce
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
