Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor

Ora la care mănânci îți poate schimba complet silueta. Când trebuie să mănânci dacă vrei să slăbești.
Un studiu condus de Universitatea Complutense din Madrid a scos la iveală o legătură între consumul meselor mai devreme în zi și o pierdere în greutate pe termen lung mai eficientă, chiar și în cazul persoanelor cu risc genetic ridicat pentru obezitate.
Impactul momentului meselor asupra metabolismului și ritmurilor circadiene
Momentul în care consumăm alimente a atras atenția cercetătorilor pentru influența sa asupra metabolismului, cheltuielilor energetice și alinierii ritmurilor circadiene. Un fenomen numit zeitgeber, care reprezintă un semnal ritmic ce reglează ceasul intern al corpului, poate sincroniza țesuturi metabolice importante, precum ficatul, pancreasul și țesutul adipos.
Modificările în programul meselor pot schimba acest semnal zeitgeber, afectând astfel ritmurile moleculare ale ceasului biologic și funcțiile metabolice. De asemenea, țesuturile metabolice, sensibile la timpul alimentației, pot deveni dezechilibrate față de ceasul central, controlat în principal de lumina ambientală. Această dezaliniere internă poate contribui la apariția unor probleme cardiometabolice și a obezității, potrivit MedicalXpress.
Detalii despre studiu și participanți
În cadrul studiului intitulat "Early meal timing attenuates high polygenic risk of obesity", publicat în revista Obesity, cercetătorii au folosit analize statistice pentru a testa interacțiunea dintre momentul meselor și un scor genetic poligenic pentru indicele de masă corporală (IMC) și menținerea pe termen lung a greutății pierdute.
Au participat 1.195 de adulți supraponderali sau cu obezitate, cu vârsta medie de 41 de ani, din care 80,8% femei, înscriși în șase clinici din Spania. Aceștia au urmat un program comportamental de pierdere în greutate timp de 16 săptămâni, cu o evaluare post-tratament la aproximativ 12 ani (± 3 ani).
S-a calculat un scor poligenic pentru IMC folosind aproape 900.000 de variații genetice (SNP-uri), iar momentul meselor a fost evaluat prin "punctul mijlociu al consumului", adică timpul de mijloc între prima și ultima masă zilnică, ajustat pentru zilele lucrătoare și weekend.
Rezultate relevante
Pentru fiecare oră cu care s-a amânat punctul mijlociu al meselor, IMC-ul la începutul studiului a fost mai mare cu 0,952 kg/m², iar greutatea corporală la 12 ani după tratament a crescut cu 2,2%. În grupul cu cel mai mare risc genetic, IMC-ul a crescut cu aproximativ 2,21 kg/m² pentru fiecare oră de întârziere a momentului meselor. În schimb, la participanții cu risc genetic mai scăzut, această asociere nu a fost observată.
Concluzii și implicații pentru tratamentul obezității
Autorii studiului susțin că momentul meselor este strâns legat de succesul menținerii pierderii în greutate și poate modera riscul genetic pentru obezitate. Astfel, consumul meselor mai devreme în zi ar putea deveni o strategie personalizată în intervențiile împotriva obezității, în special pentru cei cu predispoziție genetică ridicată.
Mâncatul mai devreme în zi te ajută să slăbești și să îți menții greutatea pe termen lung, chiar dacă ai predispoziție genetică la obezitate.
-
-
-
-
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă22.09.2025, 10:50
-
Ochi obosiți de la calculator: simptome și 5 soluții rapide22.09.2025, 10:15
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.