Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor

Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor FOTO: Freepik

Ora la care mănânci îți poate schimba complet silueta. Când trebuie să mănânci dacă vrei să slăbești.

Un studiu condus de Universitatea Complutense din Madrid a scos la iveală o legătură între consumul meselor mai devreme în zi și o pierdere în greutate pe termen lung mai eficientă, chiar și în cazul persoanelor cu risc genetic ridicat pentru obezitate.

Impactul momentului meselor asupra metabolismului și ritmurilor circadiene

Momentul în care consumăm alimente a atras atenția cercetătorilor pentru influența sa asupra metabolismului, cheltuielilor energetice și alinierii ritmurilor circadiene. Un fenomen numit zeitgeber, care reprezintă un semnal ritmic ce reglează ceasul intern al corpului, poate sincroniza țesuturi metabolice importante, precum ficatul, pancreasul și țesutul adipos.

Modificările în programul meselor pot schimba acest semnal zeitgeber, afectând astfel ritmurile moleculare ale ceasului biologic și funcțiile metabolice. De asemenea, țesuturile metabolice, sensibile la timpul alimentației, pot deveni dezechilibrate față de ceasul central, controlat în principal de lumina ambientală. Această dezaliniere internă poate contribui la apariția unor probleme cardiometabolice și a obezității, potrivit MedicalXpress.

Detalii despre studiu și participanți

În cadrul studiului intitulat "Early meal timing attenuates high polygenic risk of obesity", publicat în revista Obesity, cercetătorii au folosit analize statistice pentru a testa interacțiunea dintre momentul meselor și un scor genetic poligenic pentru indicele de masă corporală (IMC) și menținerea pe termen lung a greutății pierdute.

Au participat 1.195 de adulți supraponderali sau cu obezitate, cu vârsta medie de 41 de ani, din care 80,8% femei, înscriși în șase clinici din Spania. Aceștia au urmat un program comportamental de pierdere în greutate timp de 16 săptămâni, cu o evaluare post-tratament la aproximativ 12 ani (± 3 ani).

S-a calculat un scor poligenic pentru IMC folosind aproape 900.000 de variații genetice (SNP-uri), iar momentul meselor a fost evaluat prin "punctul mijlociu al consumului", adică timpul de mijloc între prima și ultima masă zilnică, ajustat pentru zilele lucrătoare și weekend.

Rezultate relevante

Pentru fiecare oră cu care s-a amânat punctul mijlociu al meselor, IMC-ul la începutul studiului a fost mai mare cu 0,952 kg/m², iar greutatea corporală la 12 ani după tratament a crescut cu 2,2%. În grupul cu cel mai mare risc genetic, IMC-ul a crescut cu aproximativ 2,21 kg/m² pentru fiecare oră de întârziere a momentului meselor. În schimb, la participanții cu risc genetic mai scăzut, această asociere nu a fost observată.

Concluzii și implicații pentru tratamentul obezității

Autorii studiului susțin că momentul meselor este strâns legat de succesul menținerii pierderii în greutate și poate modera riscul genetic pentru obezitate. Astfel, consumul meselor mai devreme în zi ar putea deveni o strategie personalizată în intervențiile împotriva obezității, în special pentru cei cu predispoziție genetică ridicată.

Mâncatul mai devreme în zi te ajută să slăbești și să îți menții greutatea pe termen lung, chiar dacă ai predispoziție genetică la obezitate.

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

7 alimente care reduc stresul și anxietatea

10 mai 2025, 18:15
Nutriția joacă un rol crucial în gestionarea stresului și anxietății, iar alegerea unor alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți poate ajuta la reducerea efectelor negative ale...