Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ora la care mănânci îți poate schimba complet silueta. Când trebuie să mănânci dacă vrei să slăbești.
Un studiu condus de Universitatea Complutense din Madrid a scos la iveală o legătură între consumul meselor mai devreme în zi și o pierdere în greutate pe termen lung mai eficientă, chiar și în cazul persoanelor cu risc genetic ridicat pentru obezitate.
Impactul momentului meselor asupra metabolismului și ritmurilor circadiene
Momentul în care consumăm alimente a atras atenția cercetătorilor pentru influența sa asupra metabolismului, cheltuielilor energetice și alinierii ritmurilor circadiene. Un fenomen numit zeitgeber, care reprezintă un semnal ritmic ce reglează ceasul intern al corpului, poate sincroniza țesuturi metabolice importante, precum ficatul, pancreasul și țesutul adipos.
Modificările în programul meselor pot schimba acest semnal zeitgeber, afectând astfel ritmurile moleculare ale ceasului biologic și funcțiile metabolice. De asemenea, țesuturile metabolice, sensibile la timpul alimentației, pot deveni dezechilibrate față de ceasul central, controlat în principal de lumina ambientală. Această dezaliniere internă poate contribui la apariția unor probleme cardiometabolice și a obezității, potrivit MedicalXpress.
Detalii despre studiu și participanți
În cadrul studiului intitulat "Early meal timing attenuates high polygenic risk of obesity", publicat în revista Obesity, cercetătorii au folosit analize statistice pentru a testa interacțiunea dintre momentul meselor și un scor genetic poligenic pentru indicele de masă corporală (IMC) și menținerea pe termen lung a greutății pierdute.
Au participat 1.195 de adulți supraponderali sau cu obezitate, cu vârsta medie de 41 de ani, din care 80,8% femei, înscriși în șase clinici din Spania. Aceștia au urmat un program comportamental de pierdere în greutate timp de 16 săptămâni, cu o evaluare post-tratament la aproximativ 12 ani (± 3 ani).
S-a calculat un scor poligenic pentru IMC folosind aproape 900.000 de variații genetice (SNP-uri), iar momentul meselor a fost evaluat prin "punctul mijlociu al consumului", adică timpul de mijloc între prima și ultima masă zilnică, ajustat pentru zilele lucrătoare și weekend.
Rezultate relevante
Pentru fiecare oră cu care s-a amânat punctul mijlociu al meselor, IMC-ul la începutul studiului a fost mai mare cu 0,952 kg/m², iar greutatea corporală la 12 ani după tratament a crescut cu 2,2%. În grupul cu cel mai mare risc genetic, IMC-ul a crescut cu aproximativ 2,21 kg/m² pentru fiecare oră de întârziere a momentului meselor. În schimb, la participanții cu risc genetic mai scăzut, această asociere nu a fost observată.
Concluzii și implicații pentru tratamentul obezității
Autorii studiului susțin că momentul meselor este strâns legat de succesul menținerii pierderii în greutate și poate modera riscul genetic pentru obezitate. Astfel, consumul meselor mai devreme în zi ar putea deveni o strategie personalizată în intervențiile împotriva obezității, în special pentru cei cu predispoziție genetică ridicată.
Mâncatul mai devreme în zi te ajută să slăbești și să îți menții greutatea pe termen lung, chiar dacă ai predispoziție genetică la obezitate.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum scap de pofta de dulce
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
