Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment

Acest lucru triplează riscul de cancer. Îl vezi pretutindeni în jur, iar medicii trag un semnal de alarmă.
În ultimele două decenii, un dușman nevăzut și tot mai mortal a pus stăpânire pe sănătatea publică, ucigând mii de oameni fără să le dea vreun avertisment. Deși pare invizibil și tăcut, acest tip de cancer a explodat în cifre alarmante, afectând în special femei, vârstnici și comunități vulnerabile. Experții trag un semnal de alarmă și cer măsuri urgente pentru a opri această tragedie care continuă să ia vieți în tăcere.
"Obezitatea este un factor de risc bine cunoscut pentru diverse tipuri de cancer, însă contribuția sa la mortalitatea specifică prin cancer, în timp, nu a fost cuantificată sistematic la nivel național.
Clinicienii ar trebui să recunoască obezitatea nu doar ca un factor de risc cardiovascular sau metabolic, ci și ca o preocupare oncologică semnificativă", a declarat Dr. Faizan Ahmed, cercetător principal la Jersey Shore University Medical Center, pentru Medscape Medical News.
Risc crescut pentru 13 tipuri de cancer
Conform datelor CDC, 40% dintre adulți trăiesc cu obezitate. Aceasta este asociată cu un risc crescut pentru 13 tipuri de cancer, care reprezintă 40% din toate cazurile diagnosticate anual în SUA. Acestea includ cancerul esofagian, cancerul de sân postmenopausal, cancerul colorectal, uterin, al vezicii biliare, stomacului superior, rinichilor, ficatului, ovarelor, pancreasului, tiroidei, meningiomului și mielomului multiplu.
Creștere accentuată a mortalității între 1999 și 2020
Pentru a analiza tendințele mortalității prin cancer asociat obezității, Dr. Ahmed și echipa sa au studiat datele CDC privind 33.572 de decese legate de această cauză.
Ei au descoperit că rata ajustată în funcție de vârstă a crescut de la 3,73 la 13,52 decese per milion între 1999 și 2020.
"Aceasta înseamnă o creștere de peste trei ori a mortalității prin cancer asociat obezității în 20 de ani – o creștere impresionantă. Pentru context, această creștere este mai abruptă decât în multe alte boli cronice în aceeași perioadă și indică o povară de sănătate publică în creștere rapidă”, a explicat Dr. Ahmed.
Diferențe semnificative între sexe, rase și zone geografice
Analiza detaliată a arătat că rata mortalității ajustate la vârstă este mai mare la femei decât la bărbați (7,22 vs. 6,59 decese per milion), la persoanele non-hispanice de culoare comparativ cu cele albe non-hispanice (9,20 vs. 7,13), și la adulții de peste 65 de ani față de cei între 25 și 64 de ani (20,82 vs. 3,54).
De asemenea, mortalitatea este mai ridicată în zonele rurale față de cele urbane (9,45 vs. 6,40 decese per milion). Regiunea Midwest înregistrează cele mai mari rate, iar cea de Nord-Est cele mai mici. La nivel de state, Vermont, Minnesota și Oklahoma au cele mai mari rate, în timp ce Utah, Alabama și Virginia au cele mai mici.
Legătura subestimată între obezitate și cancer
"Legătura dintre obezitate și mortalitatea prin cancer este adesea subestimată. Rezultatele noastre subliniază necesitatea prioritizării screeningului și gestionării obezității ca parte a prevenției comprehensive a cancerului.
Consilierea pacienților privind managementul greutății trebuie să fie reîncadrată ca o componentă critică pentru reducerea riscului pe termen lung de cancer”, a spus Dr. Ahmed.
Factorii socioeconomici influențează mortalitatea
Dr. Ahmed a menționat că, pe lângă indicele de masă corporală, factorii socioeconomici joacă un rol important în creșterea numărului de decese prin cancer legate de obezitate.
"Disparitățile în statutul socio-economic, accesul la îngrijirea preventivă, întârzierile în diagnostic, expunerile de mediu și factorii culturali contribuie probabil mai mult la variațiile observate între sexe și rase.
De exemplu, femeile pot avea diagnostice întârziate din cauza simptomelor subevaluate, iar anumite grupuri minoritare se confruntă cu bariere sistemice în accesul la screeningul pentru cancer și tratamentul obezității” a explicat el.
Soluții și politici pentru prevenție
Pentru a aborda creșterea alarmantă a mortalității, Dr. Ahmed recomandă schimbarea de la gestionarea consecințelor către prevenția timpurie.
"Este nevoie de acces universal la programe de screening pentru cancer, indiferent de venit sau locație geografică; campanii de sănătate publică care să normalizeze managementul obezității ca strategie de prevenție a cancerului; politici care să asigure acces echitabil la alimente sănătoase, activitate fizică și servicii de intervenție timpurie; stimulente pentru integrarea managementului greutății în vizitele de rutină la medicul de familie; și investiții în modele de îngrijire comunitară pentru populațiile defavorizate”, a concluzionat el.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!