Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua

Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua FOTO: Freepik@KamranAydinov

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când bem cafea. Ne îmbolnăvește grav fără să ne dăm seama, iar consecințele sunt devasatoare.

Un nou studiu realizat pe aproape 290.000 de persoane arată că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, dar această protecție scade semnificativ dacă la cafea se adaugă zahăr.

Cafeaua neagră scade riscul cu 10% pe ceașcă

Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au monitorizat consumul de cafea și starea de sănătate a participanților timp de până la 34 de ani. Dintre aceștia, aproape 13.300 au dezvoltat diabet de tip 2.

Rezultatele arată că pentru fiecare ceașcă de cafea neagră consumată zilnic, riscul de a face diabet scade cu 10%. Beneficiul este similar și pentru cei care adaugă lapte în cafea, aceasta neavând un efect negativ asupra riscului.

Zahărul reduce la jumătate protecția oferită de cafea

În schimb, persoanele care adaugă zahăr la cafea - în medie o linguriță per ceașcă - au un risc redus doar cu 5% pe ceașcă, adică jumătate din efectul benefic al cafelei negre.

Adăugarea zahărului crește riscul prin faptul că favorizează creșterea în greutate, iar o ceașcă de cafea îndulcită caloric nu oferă senzația de sațietate care să compenseze consumul ulterior de alimente.

Îndulcitorii artificiali afectează și ei protecția cafelei

Studiul a analizat și efectul îndulcitorilor artificiali. Aceștia reduc și ei, într-o măsură mai mică, beneficiile cafelei: riscul de diabet scade doar cu 7% per ceașcă când se folosesc astfel de îndulcitori.

Laptele și îndulcitorii fără lactoză nu influențează riscul

Adăugarea laptelui nu pare să influențeze riscul de diabet, iar în cazul îndulcitorilor fără lactoză) nu s-a găsit o legătură clară, probabil din cauza numărului redus de utilizatori.

Cum explică experții rezultatele

Dr. Matthias Henn, coordonatorul studiului, explică faptul că „deși cafeaua poate reduce riscul de diabet, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce semnificativ aceste beneficii”. El recomandă evitarea zahărului și a îndulcitorilor pentru a maximiza efectele pozitive ale cafelei.

Participanții au fost preponderent asistente medicale și profesioniști în domeniul sănătății din Statele Unite, care au completat chestionare despre dieta lor și sănătate la intervale regulate.

Cafeaua, fie cu cofeină sau decofeinizată, consumată neagră sau cu lapte, poate scădea riscul de diabet de tip 2. Totuși, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce aceste beneficii, accentuând importanța moderației și a evitării adaosurilor dulci în băutura preferată.

Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare