Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când bem cafea. Ne îmbolnăvește grav fără să ne dăm seama, iar consecințele sunt devasatoare.
Un nou studiu realizat pe aproape 290.000 de persoane arată că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, dar această protecție scade semnificativ dacă la cafea se adaugă zahăr.
Cafeaua neagră scade riscul cu 10% pe ceașcă
Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au monitorizat consumul de cafea și starea de sănătate a participanților timp de până la 34 de ani. Dintre aceștia, aproape 13.300 au dezvoltat diabet de tip 2.
Rezultatele arată că pentru fiecare ceașcă de cafea neagră consumată zilnic, riscul de a face diabet scade cu 10%. Beneficiul este similar și pentru cei care adaugă lapte în cafea, aceasta neavând un efect negativ asupra riscului.
Zahărul reduce la jumătate protecția oferită de cafea
În schimb, persoanele care adaugă zahăr la cafea - în medie o linguriță per ceașcă - au un risc redus doar cu 5% pe ceașcă, adică jumătate din efectul benefic al cafelei negre.
Adăugarea zahărului crește riscul prin faptul că favorizează creșterea în greutate, iar o ceașcă de cafea îndulcită caloric nu oferă senzația de sațietate care să compenseze consumul ulterior de alimente.
Îndulcitorii artificiali afectează și ei protecția cafelei
Studiul a analizat și efectul îndulcitorilor artificiali. Aceștia reduc și ei, într-o măsură mai mică, beneficiile cafelei: riscul de diabet scade doar cu 7% per ceașcă când se folosesc astfel de îndulcitori.
Laptele și îndulcitorii fără lactoză nu influențează riscul
Adăugarea laptelui nu pare să influențeze riscul de diabet, iar în cazul îndulcitorilor fără lactoză) nu s-a găsit o legătură clară, probabil din cauza numărului redus de utilizatori.
Cum explică experții rezultatele
Dr. Matthias Henn, coordonatorul studiului, explică faptul că „deși cafeaua poate reduce riscul de diabet, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce semnificativ aceste beneficii”. El recomandă evitarea zahărului și a îndulcitorilor pentru a maximiza efectele pozitive ale cafelei.
Participanții au fost preponderent asistente medicale și profesioniști în domeniul sănătății din Statele Unite, care au completat chestionare despre dieta lor și sănătate la intervale regulate.
Cafeaua, fie cu cofeină sau decofeinizată, consumată neagră sau cu lapte, poate scădea riscul de diabet de tip 2. Totuși, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce aceste beneficii, accentuând importanța moderației și a evitării adaosurilor dulci în băutura preferată.
Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.