Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua

Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când bem cafea. Ne îmbolnăvește grav fără să ne dăm seama, iar consecințele sunt devasatoare.
Un nou studiu realizat pe aproape 290.000 de persoane arată că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, dar această protecție scade semnificativ dacă la cafea se adaugă zahăr.
Cafeaua neagră scade riscul cu 10% pe ceașcă
Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au monitorizat consumul de cafea și starea de sănătate a participanților timp de până la 34 de ani. Dintre aceștia, aproape 13.300 au dezvoltat diabet de tip 2.
Rezultatele arată că pentru fiecare ceașcă de cafea neagră consumată zilnic, riscul de a face diabet scade cu 10%. Beneficiul este similar și pentru cei care adaugă lapte în cafea, aceasta neavând un efect negativ asupra riscului.
Zahărul reduce la jumătate protecția oferită de cafea
În schimb, persoanele care adaugă zahăr la cafea - în medie o linguriță per ceașcă - au un risc redus doar cu 5% pe ceașcă, adică jumătate din efectul benefic al cafelei negre.
Adăugarea zahărului crește riscul prin faptul că favorizează creșterea în greutate, iar o ceașcă de cafea îndulcită caloric nu oferă senzația de sațietate care să compenseze consumul ulterior de alimente.
Îndulcitorii artificiali afectează și ei protecția cafelei
Studiul a analizat și efectul îndulcitorilor artificiali. Aceștia reduc și ei, într-o măsură mai mică, beneficiile cafelei: riscul de diabet scade doar cu 7% per ceașcă când se folosesc astfel de îndulcitori.
Laptele și îndulcitorii fără lactoză nu influențează riscul
Adăugarea laptelui nu pare să influențeze riscul de diabet, iar în cazul îndulcitorilor fără lactoză) nu s-a găsit o legătură clară, probabil din cauza numărului redus de utilizatori.
Cum explică experții rezultatele
Dr. Matthias Henn, coordonatorul studiului, explică faptul că „deși cafeaua poate reduce riscul de diabet, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce semnificativ aceste beneficii”. El recomandă evitarea zahărului și a îndulcitorilor pentru a maximiza efectele pozitive ale cafelei.
Participanții au fost preponderent asistente medicale și profesioniști în domeniul sănătății din Statele Unite, care au completat chestionare despre dieta lor și sănătate la intervale regulate.
Cafeaua, fie cu cofeină sau decofeinizată, consumată neagră sau cu lapte, poate scădea riscul de diabet de tip 2. Totuși, adăugarea zahărului sau a îndulcitorilor reduce aceste beneficii, accentuând importanța moderației și a evitării adaosurilor dulci în băutura preferată.
Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
-
-
Băuturile pe care le bei zilnic îți pot afecta grav sănătatea mintală23.09.2025, 22:23
-
Kimchi, superalimentul care îți poate transforma sănătatea23.09.2025, 21:20
-
-
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.