Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse

Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse - FOTO: Freepik@kues1

Inima începe să se deterioreze fără niciun semn, iar investigațiile de rutină nu detectează nimic. Femeile, cele mai expuse

Femeile cu diabet de tip 2, expuse unui risc cardiac ascuns de două ori mai mare decât bărbații. Aproape jumătate dintre femeile cu diabet de tip 2 suferă de leziuni cardiace silențioase.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Leicester, publicat în Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance, aduce la lumină o problemă grav subestimată: femeile cu diabet de tip 2 sunt aproape de două ori mai predispuse decât bărbații să dezvolte o afecțiune cardiacă numită disfuncție microvasculară coronariană (CMD). Aceasta reprezintă o formă de deteriorare a inimii dificil de detectat, provocată de fluxul sanguin redus în cele mai mici vase ale inimii.

Analiza s-a bazat pe date obținute prin RMN cardiac din patru studii diferite desfășurate la Centrul de Cercetare Biomedicală NIHR Leicester, parte a Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie. Rezultatele au arătat că 46% dintre femeile cu diabet de tip 2 prezentau semne de CMD, comparativ cu doar 26% dintre bărbați.

Semne precoce ignorate de controalele de rutină

"Vedem semnale de avertizare timpurii ale bolii cardiace care nu sunt depistate prin controalele medicale obișnuite, iar femeile par a fi cele mai afectate. Ceea ce face acest studiu remarcabil este că toți participanții erau asimptomatici - nu aveau probleme cardiace diagnosticate, dureri în piept sau dificultăți de respirație. Totuși, imaginile de la RMN spuneau o cu totul altă poveste", a declarat profesorul Gerry McCann, cercetător principal și profesor NIHR la Universitatea din Leicester, potrivit SciTechDaily.

Factori de risc diferiți pentru bărbați și femei

O altă descoperire importantă a fost diferența de factori de risc în funcție de sex. Potrivit dr. Gaurav Gulsin, coautor al studiului și lector clinic NIHR.

"Studiul a constatat că factorii care determină CMD diferă între sexe. La femei, cel mai puternic asociat factor a fost greutatea corporală ridicată (indicele de masă corporală/BMI). La bărbați, tensiunea arterială crescută a fost mai relevantă. Acest lucru sugerează că trebuie să regândim modul în care evaluăm riscul cardiovascular și că tratamentele ar putea trebui adaptate în funcție de sex", a spus dr. Gaurav Gulsin.

Implicații majore pentru prevenția bolilor de inimă la persoanele cu diabet

Concluziile studiului ar putea influența direcția viitoarelor strategii de prevenție.

"Intervenții precum pierderea în greutate pentru femei și controlul tensiunii arteriale pentru bărbați ar putea reduce deteriorarea timpurie a inimii, mult înainte ca aceasta să evolueze spre insuficiență cardiacă - o afecțiune des întâlnită la persoanele cu diabet de tip 2", au precizat autorii.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250