EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen

De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Vezi și: Testul de câteva secunde care îți arată că ai probleme hepatice. Picioarele, principalul indicator
Roșiile sunt un ingredient esențial în multe preparate culinare, dar puțini știu că gătirea acestora poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
Roșiile sunt sursa principală de licopen, un antioxidant care a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer. Deși este, din punct de vedere botanic, un fruct, este, în general, consumată și preparată ca o legumă.
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, folat și vitamina K. De obicei, când sunt coapte, roșiile sunt roșii, dar pot apărea și într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. În plus, există multe subspecii de roșii cu forme și arome diferite, potrivit Healthline.
Roșiile gătite, sursă importantă de licopen
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că procesul de gătire al roșiilor contribuie la eliberarea unei cantități mai mari de licopen, un antioxidant cu proprietăți benefice pentru organism.
"Roșiile, când le gătim, eliberează mai mult licopen decât atunci când sunt crude. Îmbunătățim calitatea tomatei pe care o consumăm, gătind-o. În plus, dacă a fost o specie care nu e foarte ușor digerabilă, creștem biodisponibilitatea licopenului prin gătire.
Licopenul care este un antioxidant foarte important, este mai biodisponibil atunci când gătim roșiile", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Cât de grav este dacă uiți anumite lucruri. Impactul asupra creierului
Roșii - FOTO: Freepik@vecstock
Licopenul, beneficii
Consumul de roșii poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, datorită conținutului ridicat de licopen, un antioxidant valoros.
Licopenul, un carotenoid ce conferă fructelor și legumelor culorile lor vibrante de roșu, portocaliu și galben, are proprietăți antioxidante puternice, care ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi ce pot provoca daune ADN-ului și celulelor fragile.
Dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health, subliniază importanța licopenului.
"Forma moleculei de licopen o face foarte eficientă în neutralizarea radicalilor liberi. Deși nu înțelegem pe deplin acest mecanism, licopenul poate avea caracteristici unice care protejează celulele într-un mod în care alți antioxidanți nu o pot face", a subliniat dr. Edward Giovannucci.
Cercetările anterioare, unele conduse chiar de dr. Giovannucci, sugerează că o dietă bogată în alimente cu licopen poate reduce riscul de cancer de prostată și alte tipuri de cancer. Recent, o echipă de cercetători finlandezi a publicat un studiu în revista Neurology, care corelează nivelurile de licopen din sânge cu protecția împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Studiul, care a urmărit peste o mie de bărbați de vârstă mijlocie timp de 12 ani, a constatat că bărbații cu cele mai mari concentrații de licopen în sânge aveau o probabilitate cu 55% mai mică de a suferi un accident vascular cerebral. Legătura cu licopenul s-a dovedit a fi și mai puternică (59%) în cazul accidentelor vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, cele mai frecvente.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.