EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Vezi și: Testul de câteva secunde care îți arată că ai probleme hepatice. Picioarele, principalul indicator
Roșiile sunt un ingredient esențial în multe preparate culinare, dar puțini știu că gătirea acestora poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.
Roșiile sunt sursa principală de licopen, un antioxidant care a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer. Deși este, din punct de vedere botanic, un fruct, este, în general, consumată și preparată ca o legumă.
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, folat și vitamina K. De obicei, când sunt coapte, roșiile sunt roșii, dar pot apărea și într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. În plus, există multe subspecii de roșii cu forme și arome diferite, potrivit Healthline.
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că procesul de gătire al roșiilor contribuie la eliberarea unei cantități mai mari de licopen, un antioxidant cu proprietăți benefice pentru organism.
"Roșiile, când le gătim, eliberează mai mult licopen decât atunci când sunt crude. Îmbunătățim calitatea tomatei pe care o consumăm, gătind-o. În plus, dacă a fost o specie care nu e foarte ușor digerabilă, creștem biodisponibilitatea licopenului prin gătire.
Licopenul care este un antioxidant foarte important, este mai biodisponibil atunci când gătim roșiile", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi și: Cât de grav este dacă uiți anumite lucruri. Impactul asupra creierului

Roșii - FOTO: Freepik@vecstock
Consumul de roșii poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, datorită conținutului ridicat de licopen, un antioxidant valoros.
Licopenul, un carotenoid ce conferă fructelor și legumelor culorile lor vibrante de roșu, portocaliu și galben, are proprietăți antioxidante puternice, care ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi ce pot provoca daune ADN-ului și celulelor fragile.
Dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health, subliniază importanța licopenului.
"Forma moleculei de licopen o face foarte eficientă în neutralizarea radicalilor liberi. Deși nu înțelegem pe deplin acest mecanism, licopenul poate avea caracteristici unice care protejează celulele într-un mod în care alți antioxidanți nu o pot face", a subliniat dr. Edward Giovannucci.
Cercetările anterioare, unele conduse chiar de dr. Giovannucci, sugerează că o dietă bogată în alimente cu licopen poate reduce riscul de cancer de prostată și alte tipuri de cancer. Recent, o echipă de cercetători finlandezi a publicat un studiu în revista Neurology, care corelează nivelurile de licopen din sânge cu protecția împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Studiul, care a urmărit peste o mie de bărbați de vârstă mijlocie timp de 12 ani, a constatat că bărbații cu cele mai mari concentrații de licopen în sânge aveau o probabilitate cu 55% mai mică de a suferi un accident vascular cerebral. Legătura cu licopenul s-a dovedit a fi și mai puternică (59%) în cazul accidentelor vasculare cerebrale cauzate de cheaguri de sânge, cele mai frecvente.
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.