Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Cercetătorii au identificat un nou tip de precursor al celulelor adipoase (numit CP-A), care apare specific în perioada de mijloc a vieții și determină o creștere rapidă a grăsimii abdominale, indiferent de dietă sau exerciții fizice. Studiul publicat în revista Science contrazice ideea larg răspândită că îngrășarea la vârsta mijlocie se datorează doar măririi celulelor adipoase existente.
"Un rezultat esențial al muncii noastre este că, în ciuda ratei scăzute de reînnoire a adipocitelor la adulții tineri, adipogeneza este deblocată în timpul vârstei mijlocii", explică echipa de cercetare de la City of Hope Medical Center și UCLA.
O explozie de celule adipoase la vârsta de mijloc
Monitorizând formarea celulelor de grăsime la șoareci de diferite vârste, oamenii de știință au constatat că șoarecii tineri rareori generau noi celule adipoase. În schimb, șoarecii de vârstă mijlocie prezentau o explozie de formare a acestora. Peste 80% dintre celulele de grăsime din zona abdominală a șoarecilor de 12 luni (vârstă echivalentă cu 40 de ani la oameni) erau noi, în comparație cu aproape nicio celulă nouă la șoarecii tineri.
Modelul observat la șoareci a fost familiar: talie mărită, reducerea consumului energetic și rezistență la insulină — toate semnele metabolice ale îmbătrânirii care cresc riscul de diabet și boli de inimă.
Cercetătorii au identificat astfel un nou tip de precursor al celulelor adipoase, denumit "CP-A" (committed preadipocyte, age-enriched), capabil să se înmulțească rapid și să se transforme în celule mature de grăsime.

Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie - FOTO: Freepik@lia_russy
Confirmări și la oameni
Pentru a valida că descoperirile nu sunt specifice doar șoarecilor, echipa a analizat mostre de țesut adipos uman. Rezultatul: aceleași celule CP-A au fost descoperite și la oameni de vârstă mijlocie, cu o creștere semnificativă a numărului acestora înainte de a scădea la vârste mai înaintate.
În plus, atunci când aceste celule de grăsime provenite de la indivizi de vârstă mijlocie au fost transplantate la șoareci tineri, ele și-au păstrat comportamentul agresiv de producere a grăsimii. Acest lucru arată că schimbările sunt intrinseci acestor celule și nu doar un răspuns la modificările hormonale sau metabolice asociate cu îmbătrânirea.
Spre deosebire de majoritatea celulelor stem care își pierd funcționalitatea odată cu înaintarea în vârstă, precursorii adipoși devin mai eficienți odată cu îmbătrânirea.
O nouă țintă pentru prevenirea obezității
Cercetătorii au mai identificat un receptor celular numit LIFR (receptorul factorului inhibitor al leucemiei), care marchează și controlează aceste celule adipoase specializate ale vârstei mijlocii. Blocând acest receptor cu medicamente, au reușit să prevină expansiunea grăsimii viscerale la șoareci.
Descoperirea deschide posibilitatea unor tratamente viitoare care să prevină îngrășarea specifică vârstei mijlocii, fără a afecta funcțiile normale ale țesutului adipos.
Pe măsură ce obezitatea continuă să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică, înțelegerea proceselor biologice din spatele îngrășării la vârsta de mijloc oferă o rază de speranță. Studiul demonstrează că îngrășarea la această vârstă nu este doar o problemă de voință, ci un proces biologic programat care ar putea, într-o zi, să fie modificat.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
