Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Un nou studiu a ridicat îngrijorări serioase cu privire la prevalența ridicată a deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Publicat în revista BMJ Nutrition, Prevention & Health, studiul dezvăluie că aproape 45% dintre persoanele cu această afecțiune la nivel global suferă de niveluri insuficiente de vitamine și minerale esențiale.
Analiza, bazată pe 132 de studii ce implică peste 52.500 de participanți, subliniază o criză globală de sănătate care depășește gestionarea metabolismului energetic la pacienții diabetici.
Deficiențele de Vitamina D și Magneziu, cele mai frecvente
Printre micronutrienții examinați, deficiența de vitamina D a fost cea mai răspândită, afectând mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, deficiența de magneziu a fost foarte larg răspândită, impactând 42% dintre indivizi, în timp ce deficiențele de fier și vitamina B12 au fost observate în 28%, respectiv 29% dintre participanți.
Interesant, deficiența de vitamina B12 a fost mai frecventă în rândul persoanelor care iau medicamentul pentru diabet metformină, ceea ce subliniază necesitatea unei monitorizări atente a efectelor pe termen lung ale medicației.
Femeile, mai afectate
Studiul a arătat că femeile cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse să sufere de deficiențe de micronutrienți decât bărbații, aproape 49% dintre femei fiind afectate comparativ cu 42% dintre bărbați.
De asemenea, prevalența deficiențelor a fost cea mai mare în America, unde mai mult de 54% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au fost găsite a fi deficiente la cel puțin un micronutrient. Aceste constatări sugerează că factorii de stil de viață, obiceiurile alimentare și practicile culturale pot juca un rol semnificativ în severitatea deficiențelor.

Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților - FOTO: Freepik@evgeniiafreeman
Malnutriția, povară
Shane McAuliffe, asociat academic vizitator la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, subliniază că studiul evidențiază "dubla povară a malnutriției". Aceasta se referă la coexistența bolilor netransmisibile legate de dietă, precum diabetul de tip 2, cu deficiențele nutriționale, potrivit SciTechDaily.
Tratamentul diabetului de tip 2 se concentrează de obicei pe controlul metabolismului energetic, dar identificarea acestor deficiențe răspândite de micronutrienți indică faptul că nutriția generală trebuie să fie o prioritate și în gestionarea acestei afecțiuni.
Intervențiile țintite, necesare
Studiul solicită o cercetare suplimentară pentru a explora cauzele deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Cercetătorii subliniază necesitatea unor intervenții țintite care să abordeze aceste deficiențe, mai ales având în vedere impactul pe termen lung pe care îl pot avea asupra sănătății generale.
Având în vedere disparitățile semnificative la nivel regional și de gen în ratele deficiențelor, inițiativele de sănătate publică ar trebui să ia în considerare abordări personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale diferitelor populații.
Pe măsură ce povara globală a diabetului de tip 2 continuă să crească, abordarea deficiențelor de micronutrienți devine un aspect tot mai important al tratamentului.
Cercetătorii speră că acest studiu va stimula un accent mai mare pe suplimentarea cu micronutrienți și strategii alimentare îmbunătățite în gestionarea diabetului, asigurându-se că persoanele nu doar că își controlează nivelul glicemiei, dar primesc și nutrienții esențiali pentru sănătatea lor generală.
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
