Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cum să te pregătești corect pentru colonoscopie. Ține cont de aceste sfaturi pentru o procedură reușită, fără probleme. Ce să mănânci trei zile înainte de colonoscopie, ce să nu mănânci și ce să...
Colonoscopia este considerată un standard de aur pentru depistarea cancerului colorectal și a altor probleme intestinale, fiind o procedură ce permite medicului să exaineze interiorul colonului utilizând un tub subțire, flexibil, echipat cu o cameră video, pentru a inspecta mucoasa colonului și chiar pentru a elimina formațiuni care ar putea deveni canceroase.
Cu toate acestea, succesul acestei proceduri nu depinde doar de abilitățile medicului, ci și de pregătirea pe care pacientul o face înainte de colonoscopie.
Cu mănânci, cum îți cureți intestinele și cum îți hrănești organismul după procedură sunt factori importanți care influențează calitatea colonoscopiei și confortul după examinare.
Ce să mănânci trei zile înainte de colonoscopie
Pregătirea intestinului pentru o colonoscopie începe cu câteva zile înainte de procedură, spune dr. Andrew T. Chan, gastroenterolog și director al departamentului de epidemiologie de la Spitalul General Massachusetts, afiliat la Universitatea Harvard, care recomandă urmarea unei diete sărace în fibre.
"În această perioadă, recomandăm o dietă săracă în fibre. Aceste alimente sunt mai ușor de digerat și trec mai repede prin colon decât alimentele bogate în fibre. Acest lucru va face pregătirea colonului mai ușoară", explică el.
O dietă săracă în fibre nu înseamnă că poți să renunți la alimentele sănătoase și să te îndrepți către chipsuri și sucuri carbogazoase.
Dr. Chan sugerează consumul de:
- proteine animale precum: ouă, brânză, pește, carne de pasăre,
- legume gătite precum: morcovi, fasole verde, cartofi, dovleac, cartofi dulci, dovlecei și alte tipuri de dovleci,
- fructe cu un conținut scăzut de fibre precum: banane, piersici, pere
- pâine săracă în fibre, cum ar fi pâinea albă, pâinea de secară sau pâinea rafinată.
Alimentele care trebuie evitate cu 3 zile înainte de colonoscopie includ:
- leguminoasele - fasole, linte, mazăre
- cerealele integrale - crackers integrale, cereale, pâine integrală, popcorn, granola
- nucile și semințele
- fructele uscate
- legumele sau fructele crude cu un conținut ridicat de fibre, în special sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida și țelina.
Ce să consumi în ziua de dinaintea colonoscopiei
În ziua premergătoare colonoscopiei, este recomandat să consumi doar lichide clare.
Exemple de astfel de lichide includ supă clară, cafea neagră, ceai simplu, sucuri clare demere, struguri albi, băuturi răcoritoare clare sau băuturi energizante.
După-amiaza târziu, vei lua medicamente laxative și soluții pentru a curăța colonul, fiind necesar să bei multe lichide pentru a sprijini procesul.
Este important să eviți băuturile sau alimentele de culoare roșie, albastră sau purpurie. Asemenea culori pot păta temporar limba, dar și mucoasa colonului, ceea ce ar putea îngreuna examinarea corectă. Așadar, se recomandă evitarea băuturilor pe bază de struguri negri, zmeură sau cireșe, optând în schimb pentru arome mai deschise, cum ar fi banana.
În ziua colonoscopiei: Ce se întâmplă în timpul procedurii
Din cauza sedativului, în ziua procedurii nu vei avea voie să mănânci sau să bei nimic, cu excepția cazului în care medicul îți recomandă să iei medicamentele tale obișnuite (cum ar fi cele pentru hipertensiune) cu un strop de apă sau dacă ți se recomandă să începi pregătirea pentru colonoscopie chiar în ziua respectivă.
Când și ce să mănânci după procedură
După colonoscopie, vei putea să îți reliei dieta obișnuită, dar este important să nu faci schimbări bruste, cum ar fi introducerea bruscă a fibrelor (de exemplu, o supă de fasole neagră cu biscuiți din grâu integral sau paste din năut cu ulei de măsline și sparanghel la grătar). Aceste modificări pot provoca gaze, balonare și disconfort.
"Unii pacienți pot relua dieta completă imediat, fără disconfort, în timp ce alții ar putea avea nevoie de o reintroducere graduală a alimentelor obişnuite. Cel mai înțelept ar fi să îți reîncepi dieta normală treptat, pe parcursul următoarelor zile", recomandă dr. Chan.
După o colonoscopie, mulți pacienți se întreabă dacă vor avea oportunitatea de a-și repopula microbii intestinali într-un mod mai sănătos. Dr. Chan afirmă că, deocamdată, nu există dovezi clare că dieta post-colonoscopie poate favoriza repopularea bacteriilor intestinale într-un mod mai favorabil pe termen lung.
Intestinul nostru adăpostește trilioane de microbi, majoritatea benefici, care ajută la digestia alimentelor și menținerea sănătății. Aceștia luptă împotriva patogenilor dăunători, produc vitamina K și alți compuși importanți, influențează modul în care funcționează medicamentele, impactează sistemul imunitar, sănătatea inimii și riscul de cancer, și ar putea juca un rol în îmbătrânirea sănătoasă și longevitate.
Pentru a sprijini sănătatea microbiomului intestinal, este recomandat să consumi o dietă bogată în fibre, care include fructe, legume (în special verdețuri de culoare închisă), leguminoase (fasole, mazăre) și cereale integrale (quinoa, ovăz, grâu integral, orez brun). Acestea sunt alimentele tipice ale unei diete mediteraneene, care include și proteine slabe (carne de pasăre și pește), ulei de măsline, nuci și semințe, produse lactate (lapte și brânză), precum și cantități moderate de vin roșu.
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.

