Berea fără alcool crește riscul de diabet și obezitate, avertizează experții

Berea fără alcool ar putea fi mai periculoasă decât credeai. Are efecte dramatice asupra organismului.
Vânzările de bere fără alcool au explodat în ultimii ani, atingând în 2023 un record de 120 de milioane de halbe vândute în pub-urile britanice - o creștere de 14% față de anul anterior și un salt spectaculos de 77,8% față de 2019. Tot mai mulți consumatori aleg aceste alternative ca parte a unui stil de viață considerat mai sănătos, evitând efectele dăunătoare ale alcoolului.
Cercetătorii avertizează: băuturile fără alcool nu sunt lipsite de riscuri
Totuși, un nou studiu internațional, realizat de cercetători din Germania și SUA și publicat în revista Nutrients, aduce o perspectivă diferită. Potrivit concluziilor, berea fără alcool nu este atât de inofensivă pe cât se crede, având potențialul de a influența negativ metabolismul și sănătatea cardiovasculară.
"Berea fără alcool este tot mai des consumată ca alternativă la băuturile alcoolice. Dar beneficiile și riscurile nu sunt încă pe deplin cunoscute. Am descoperit că are un efect nefavorabil asupra metabolismului, determinat în principal de conținutul de calorii și zahăr", au declarat autorii în raportul publicat, potrivit Daily Mail.
Două sticle pe zi - suficiente pentru a declanșa dezechilibre metabolice
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 44 de bărbați tineri și sănătoși, care au consumat zilnic, timp de patru săptămâni, fie două sticle de bere fără alcool (330 ml fiecare), fie apă. Testele de sânge efectuate periodic au relevat creșteri ale nivelului de glucoză și insulină în sânge - semnale timpurii ale riscului de apariție a diabetului de tip 2.
În plus, au fost observate niveluri crescute de colesterol "rău" și trigliceride - grăsimi din sânge asociate cu bolile de inimă. Unele tipuri de bere fără alcool, în special cele de tip wheat beer (bere de grâu) și "bere mixtă" (cu adaos de suc de portocale sau lămâie), au avut efecte mai accentuate.
Ce tipuri sunt mai puțin dăunătoare
Pils-urile ușoare, fără alcool sau cu un conținut redus de până la 0,5% alcool, au avut un impact mai puțin grav asupra metabolismului, dar nu lipsit complet de efecte negative.
Între percepție și realitate: o alternativă mai bună, dar nu ideală
Deși consumul de bere fără alcool este, fără îndoială, o alegere mai bună decât consumul regulat de alcool, cercetătorii avertizează că aceste băuturi nu trebuie percepute automat ca "sănătoase".
"Am descoperit că au un efect nefavorabil asupra metabolismului, în principal din cauza conținutului lor caloric și de zahăr", au conchis cercetătorii.
Concluzia lor ridică un semnal de alarmă pentru consumatorii care aleg astfel de produse în speranța unui stil de viață mai sănătos, dar care ar putea, în realitate, să-și asume alte riscuri.
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
Poate un pui de somn zilnic să facă mai mult rău decât bine? Un cercetător în domeniul somnului explică
Ce trebuie să știi despre vopseaua de păr permanentă. Substanța toxică pe care o conține
Colorantul care vede în intestine. A redus 45% din blocajele intestinale, fără operație
Sucraloza ar putea reduce eficiența imunoterapiei pentru cancer
Terapia AUN, metoda care ucide tumorile fără să afecteze sistemul imunitar
Consumul de canabis pentru durere, anxietate sau depresie poate creşte riscul de paranoia
Veninul de albine, eficient în lupta cu cancerul de sân triplu negativ
Testul de sânge care poate detecta cu precizie cancerul ovarian în stadii incipiente
Cum să te pregătești pentru un RMN al coloanei vertebrale
Utilizarea timpurie a statinelor, efecte cardiovasculare susținute
Când trebuie, de fapt, administrate statinele. Ce s-a aflat abia acum.
Proteinele din sânge care pot prezice boala ficatului gras non-alcoolic cu 16 ani înainte de debut
Testul simplu care îți arată cu 16 ani înainte dacă vei face boala ficatului gras.
Cum te salvează o bucată de carton și puțină apă. Truc minune pe caniculă
Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești. Riscurile sunt uriașe. Are efecte toxice.
Lucrul imposibil de evitat care duce la formarea tumorilor
Ce trebuie să știi despre tomografiile CT. Pericolul invizibil care ar putea provoca 1 din 20 de cazuri de cancer
Cum te-a făcut TikTok să crezi că ai ADHD. 94% dintre videoclipuri nu au nicio sursă credibilă
Ridică mâna dacă TikTok te-a făcut să crezi că ai ADHD. Care sunt simptomele ADHD și ce au descoperit cercetătorii pe platforma TikTok.
Stevia și bacteriile probiotice, potențial tratament pentru cancerul pancreatic
Limfedemul, o boală gravă ignorată de sistem. Abrudean: Nu putem trata ceea ce ignorăm
"E atât de cald, de ce mai porți perucă?" 6 cuvinte pe care să NU le spui unui pacient cu cancer
Grăsimea care îți distruge inima
Tratamentul care scade hipertensiunea. Are efect timp de 6 luni
Acest tratament administrat o dată la șase luni ar putea scăpa milioane de oameni de hipertensiune și riscul de infarct.