Donare de sânge, campanie. Ce îi oprește pe români să doneze sânge

Adisa Codruț |
Data publicării:
Donatori de sânge
Donatori de sânge

Doar patru din 10 români au donat sânge până acum, iar 20% dintre aceștia au făcut-o pentru o persoană apropiată.

Doar patru din 10 români susțin au donat sânge, cel puțin o dată în viață. Cei mai mulți dintre donatori (65%) au dorit să facă o faptă bună. Aproape 20% dintre cei care au donat sânge au făcut acest lucru atunci când un apropiat a avut nevoie, iar 15,5% au donat pentru că au auzit că este benefic pentru sănătate. De asemenea, 3% dintre respondenți au donat la momentul Colectiv, pentru pacienții care aveau nevoie de transfuzii sanguine, potrivit unui studiu dat publicității.

Peste o treime dintre participanții la studiu consideră că rata scăzută a donării de sânge în România are legătură cu lipsa culturii de a face bine.

Pe de altă parte, 60% dintre cei care au donat spun că a trecut mai mult de un an de când au donat ultima oară, deși, potrivit medicilor, ideal ar fi ca oamenii să doneze de două ori pe an.

Dintre cei care nu au donat sânge niciodată, aproape jumătate (45%) susțin că nu îndeplinesc criteriile de donare, 25% spun că au amânat momentul din diverse motive, iar 15% nu au donat sânge pentru că le este frică de ace. Dar, dacă ar afla că stă doar în puterea lor să salveze viața cuiva, 87% dintre respondenți spun că ar dona fără să stea pe gânduri.

Majoritatea participanților la studiu (41%) crede că rata scăzută a donării de sânge este cauzată de faptul că oamenii nu au cultura de a face bine, iar 25% cred că donarea de sânge nu a fost promovată suficient. 20% cred însă că multe miturile legate de donare i-au oprit pe oameni.

Studiul național a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1.479 de respondenți peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de Internet, ascultători de muzică rock, în perioada 8-17 mai 2019.

România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de nouă ori mai puțin decât britanicii și de șapte ori mai puțin decât olandezii.  

În plus, în primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează.

Campania „România are sânge de rocker” a fost inițiată de Razvan Exarhu în 14 mai 2019, realizatorul matinalului Morning Glory, de la Rock FM, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium, în contextul unei nevoi de sânge duble față de cât se recoltează.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel