Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Un supliment comun luat de milioane de pensionari ar putea crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale în rândul populației generale, sugerează un nou studiu.
Uleiul de pește - FOTO: Freepik@EyeEm
Uleiul de pește a fost mult timp considerat a avea multe beneficii pentru sănătate și s-a dovedit că ajută la ameliorarea simptomelor debilitante ale artritei. Cu toate acestea, un studiu publicat în British Medical Journal a tras un semnal de alarmă. Deși recunoaște că uleiul de pește ar putea încetini progresia problemelor existente de sănătate cardiovasculară și reduce riscul de deces, avertizează și că suplimentul poate crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale în rândul populației generale.
Studiul de cohortă longitudinală a implicat UK Biobank - o bază de date biomedicală care include mai mult de jumătate de milion de rezidenți din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. A urmărit sănătatea a peste 415.000 de persoane timp de aproximativ 12 ani.
"Utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește ar putea fi un factor de risc pentru fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral în rândul populației generale, dar ar putea fi benefică pentru progresia bolii cardiovasculare de la fibrilația atrială la evenimente cardiovasculare majore adverse și de la fibrilația atrială la deces.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise pentru dezvoltarea și prognosticul evenimentelor bolilor cardiovasculare cu utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește", a concluzionat studiul publicat în BMJ.
Studiul a legat suplimentele de ulei de pește de un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială - un ritm cardiac neregulat - și un risc cu 5% mai mare de a avea un accident vascular cerebral pentru cei care nu aveau antecedente de boli cardiovasculare.
Vezi și: Fenomenul banal care poate duce la infarct. Sunt necesare fix opt minute pentru a crește riscul
Cu toate acestea, pentru cei cu antecedente de boli cardiovasculare, suplimentarea cu ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de progresie a fibrilației atriale către un atac de cord și un risc cu 9% mai mic de a muri după insuficiența cardiacă.
Bolile cardiovasculare - care pot provoca insuficiență cardiacă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale - sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie recomandă ca persoanele cu sau cu risc crescut de boli cardiovasculare să consume cel puțin o porție de pește gras pe săptămână.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Aceasta este modalitatea de a scădea hipertensiunea arterială. Are efect semnificativ.
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.