Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentație. Are colesterol zero, dar conține foarte multe vitamine și minerale extrem de bune pentru organism: vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus calciu, fier și magneziu, potasiu și sodiu. Are, însă, și fibre (2,8 g la 100 de g), dar și zahăr natural – 7 g la suta de grame de sfeclă. Așa că nu e de mirare că e considerată legumă-vedetă toamna și iarna.
„Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", arată medicul nutriționist Anca Hâncu, în episodul 4 din rubrica special lansată de Săbători, intitulată Sfaturile nutriționistului.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
„De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai. Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Dar cum o mâncăm astfel încât să-i păstrăm toate calitățile? Simplu, spune medicul.
„Lângă un cârnat făcut la cuptor, care este afumat, se poate consuma o salată de sfeclă, bineînțeles făcută cu hrean, pentru că hreanul îi va da gust salatei de sfeclă. Sfecla poate fi crudă și rasă, sau poate fi fiartă, toate acestea reprezentând opțiuni sănătoase pentru o masă de iarnă, pentru o masă de Crăciun, în cadrul stilului de viață sănătos".
Mâine, la ora 11, vă vo oferi un nou episod (al 5-lea) din seria Sfatul Nutriționistului. Până atunci, Episodul 4, cel legat de sfeclă, în puteți urmări în video:
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.