Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentație. Are colesterol zero, dar conține foarte multe vitamine și minerale extrem de bune pentru organism: vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus calciu, fier și magneziu, potasiu și sodiu. Are, însă, și fibre (2,8 g la 100 de g), dar și zahăr natural – 7 g la suta de grame de sfeclă. Așa că nu e de mirare că e considerată legumă-vedetă toamna și iarna.
„Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", arată medicul nutriționist Anca Hâncu, în episodul 4 din rubrica special lansată de Săbători, intitulată Sfaturile nutriționistului.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
„De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai. Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Dar cum o mâncăm astfel încât să-i păstrăm toate calitățile? Simplu, spune medicul.
„Lângă un cârnat făcut la cuptor, care este afumat, se poate consuma o salată de sfeclă, bineînțeles făcută cu hrean, pentru că hreanul îi va da gust salatei de sfeclă. Sfecla poate fi crudă și rasă, sau poate fi fiartă, toate acestea reprezentând opțiuni sănătoase pentru o masă de iarnă, pentru o masă de Crăciun, în cadrul stilului de viață sănătos".
Mâine, la ora 11, vă vo oferi un nou episod (al 5-lea) din seria Sfatul Nutriționistului. Până atunci, Episodul 4, cel legat de sfeclă, în puteți urmări în video:
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.