Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ce ar fi dacă ți-am spune că un hot dog te aduce cu 36 de minute mai aproape de moarte – l-ai mai mânca? Acest număr nu a fost ales la întâmplare - provine dintr-un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature Food (link direct studiu). Cercetătorii analizat 5.853 de alimente, clasificându-le matematic în funcție de impactul lor atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
Există și vești bune: doar cu modificări minore ale dietei, spun autorii, puteți avea un efect mare atât asupra sănătății, cât și asupra amprentei de carbon.
„Înlocuirea doar a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu un amestec divers de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare selectate ar putea reduce, în medie, amprenta de carbon dietetică a unui consumator american cu o treime, și adăugați 48 de minute de sănătate în viață, pe zi ”, au spus autorii studiului, Olivier Jolliet și Katerina Stylianou, pentru The Conversation. „Aceasta este o îmbunătățire substanțială pentru o astfel de schimbare limitată a dietei”, au a rătat cercetătorii.
Iată cum funcționează: mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un indice nutrițional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriționistul și co-autorul studiului, Victor Fulgoni. El a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaș studiu epidemiologic numit Povara Globală a Bolilor (PGB) - și atunci când spunem „imens”, o spunem cu adevărat: PGB acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare țară din lume. Cu aceste informații, PGB cuantifică nu doar prevalența diferiților factori de sănătate, stil de viață și mediu - inclusiv 15 factori alimentari - ci și daunele relative cauzate de aceștia.
Folosind această masă mare de informații, echipa a calculat povara (sau beneficiul) pentru sănătate, în minute, a mii de alimente. De exemplu, un hot dog te face să pierzi 36 de minute de viață, în timp ce o porție de castravete poate adăuga aproape 10 minute la durata de viață.
Echipa a dorit să includă și considerații de mediu în studiu. Au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viață al alimentelor provenite din producție, prelucrare, preparare, consum, deșeuri, utilizarea apei, precum și impactul asupra sănătății umane datorat unor lucruri precum poluarea. În total, cercetătorii au folosit 18 indicatori de mediu pentru a evalua diferitele alimente și a le clasifica în consecință, arată iflscience.com.
În cele din urmă, combinând aceste două valori, cercetătorii au reușit să sorteze alimentele în trei zone de culoare: roșu, galben și verde. La fel ca un semafor, aceste denumiri sunt cod pentru „stop” (cum ar fi carnea procesată, care vine cu costuri de mediu și nutriționale ridicate), „continuă cu precauție” (un exemplu: ursuleții jeleu, care au o amprentă de carbon foarte scăzută și practic fără niciun impact nutrițional în ambele direcții) și, respectiv, „verde”, adică cele mai bune pentru sănătate și mediu deopotrivă (nuci, fructe, legume cultivate pe câmp, leguminoase, cereale integrale și, respectiv, unele fructe de mare).
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.