Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud (USF Health) au descoperit un mecanism de detectare asociat cu microbiomul intestinal care explică modul în care fencholul, un compus natural care se găsește în busuioc, reduce neurotoxicitatea din creierul pacienților cu Alzheimer.
Dovezile emergente indică faptul că acizii grași cu lanț scurt (SCFA) - metaboliți produși de bacteriile intestinale benefice și sursa primară de nutriție pentru celulele din colon - contribuie la sănătatea creierului. Abundența SCFA este adesea redusă la pacienții vârstnici cu insuficiență cognitivă ușoară și boală Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență. Cu toate acestea, modul în care acest declin al SCFA contribuie la progresia bolii Alzheimer era în mare parte necunoscut.
SCFA derivate din intestin care călătoresc prin sânge către creier se pot lega și activa receptorul liber al acidului gras 2 (FFAR2), o moleculă de semnalizare celulară exprimată pe neuroni.
„Studiul nostru este primul care a descoperit că stimularea mecanismului de detectare a FFAR2 de către acești metaboliți microbieni (SCFA) poate fi benefică în protejarea celulelor creierului împotriva acumulării toxice a proteinei beta-amiloid (Aβ) asociată cu boala Alzheimer”, a declarat cercetătorul principal dr Hariom Yadav, profesor de neurochirurgie și reparații cerebrale la USF Health Morsani College of Medicine, unde conduce Centrul de Cercetare a Microbiomului al USF.
Una dintre cele două patologii distinctive ale bolii Alzheimer sunt depozitele întărite de beta-amiloid care se aglomerează între celulele nervoase pentru a forma plăci proteice amiloide în creier. Cealaltă este reprezentată de încurcăturile neurofibrilare de proteine Tau în interiorul celulelor creierului. Aceste patologii contribuie la pierderea și moartea neuronilor care, în cele din urmă, provoacă apariția Alzheimerului, o boală neurodegenerativă caracterizată prin pierderea memoriei, a abilităților de gândire și a altor abilități cognitive.
Dr. Yadav și colaboratorii săi au cercetat mecanismele moleculare pentru a explica modul în care interacțiunile dintre microbiomul intestinal și creier ar putea influența sănătatea creierului și declinul cognitiv legat de vârstă. În acest studiu, publicat pe 5 octombrie în Frontiers in Aging Neuroscience (link direct studiu), a spus dr. Yadav, echipa de cercetare și-a propus să descopere funcția „necunoscută anterior” a FFAR2 în creier.
Echipa doctorului Yadav a redus aria de cercetare din cei 15 compuși candidați analizați la doar unul – Fencholul - un compus derivat din plante care conferă busuiocului mirosul său aromatic, și care s-a legat cel mai bine de situl activ al FFAR pentru a-i stimula semnalizarea.
„Fencholul afectează de fapt cele două mecanisme conexe ale senescenței și proteolizei”, a spus dr. Yadav despre descoperirea intrigantă a studiului preclinic. „Reduce formarea celulelor neuronale zombi pe jumătate moarte și, de asemenea, crește degradarea (nefuncțională) a beta-amiloidului, astfel încât proteina amiloidă este eliminată din creier mult mai repede”, a spus cercetătorul.
Înainte, însă, de a începe să folosiți mult busuioc în sosul de spaghetti sau orice altceva pentru a evita demențe, trebuie să știți că echipa de cercetători continuă studiul pentru a vede acare este ce amai bună și mai eficientă formă de administrare a acestui compus: extras din busuioc sub formă de pastilă sau busuiocul în sine. „De asemenea, vrem să știm dacă o doză puternica de busuioc sau fenchol ar fi o modalitate mai rapidă de a obține compusul protector în creier”, a mai arătat dr. Yadav.
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Acest lucru îți devastează creierul, iar dacă locuiești în zona ASTA, ești cel mai expus.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Acest obicei zilnic, imposibil de evitat, este un factor declanșator pentru AVC, iar cele mai expuse sunt femeile.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Semnul simplu care indică revenirea din comă. Ce se întâmplă în creierul pacienților. Care este semnalul cheie.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.