Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Cafeaua care poate preveni boala Alzheimer este mai mult decât un simplu stimulent de dimineață. Aceasta ar putea avea un potențial de prevenire a bolii Alzheimer. Oamenii de știință de la Universitatea din Verona au descoperit dovezi convingătoare care sugerează că anumiți compuși prezenți în espresso ar putea avea proprietăți anti-Alzheimer, ceea ce ridică speranțe pentru noi măsuri preventive împotriva acestei afecțiuni debilitante.
Fundamentul studiului se bazează pe convingerea de lungă durată că un consum de cafea poate juca un rol în descurajarea bolilor neurodegenerative. Boala Alzheimer, în special, a fost legată de acumularea în creier a unei proteine numite tau. Atunci când aceste proteine tau se agregă și perturbă comunicarea dintre celulele nervoase, apare demența.
Cercetarea de la Universitatea din Verona a aprofundat efectele compușilor care se găsesc în espresso, inclusiv cofeina, trigonellina, genisteina și teobromina. În mod remarcabil, acești compuși au demonstrat capacitatea de a împiedica formarea aglomerărilor de proteine tau. Prin inhibarea acestui proces de aglomerare, compușii din espresso par să aibă potențialul de a încetini progresia demenței.
Vezi și: Cum să scapi de celulită. Alexander Florescu: Efectele se văd în 30 de zile
Această descoperire sugerează că consumul de espresso sub diferite forme, chiar și de espresso martini, ar putea oferi protecție împotriva apariției bolii Alzheimer. În timp ce alte studii aprofundate sunt esențiale pentru a consolida aceste descoperiri, rezultatele inițiale au fost descrise ca având ”rezultate dramatice” în ceea ce privește impactul lor asupra funcției cerebrale.
Implicațiile acestei cercetări ar putea fi semnificative pentru milioanele de oameni din întreaga lume care se confruntă cu provocările bolii Alzheimer. Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, nevoia de strategii preventive eficiente devine din ce în ce mai urgentă.
În cazul în care compușii din espresso pot într-adevăr să contracareze formațiunile proteice legate de boala Alzheimer, se deschid noi căi pentru intervenții dietetice care ar putea reduce riscul de a dezvolta această afecțiune devastatoare, potrivit MSN.
Dr. Rehan Aziz, profesor asociat de psihiatrie și neurologie la Hackensack Meridian School of Medicine, care și-a făcut o mare parte din pregătire în domeniul psihiatriei geriatrice, spune că, deși studiul este ”interesant”, este mult prea devreme pentru ca medicii să recomande oamenilor să treacă la espresso pentru a ajuta la evitarea bolii Alzheimer.
”Întotdeauna dorim ca cercetările să fie făcute la scară largă; în mai multe laboratoare care să fie reproductibile înainte de a recomanda oamenilor să încerce așa ceva în cantități mari sau să înceapă să izoleze un compus din cafea care ar putea fi de ajutor", a declarat Aziz, care nu a fost implicat în studiu, potrivit Healthline.
Cu toate acestea, Aziz a spus că accentul pus de studiu pe tau are sens datorită modului în care înțelegem în prezent modul în care se dezvoltă boala Alzheimer.
”Există două proteine problemă în Alzheimer, una dintre ele este amiloidul și cealaltă este tau, Multe dintre medicamentele care au fost aprobate în SUA de către FDA în ultimii doi ani au ajutat la descompunerea amiloidului, dar nu avem multe medicamente care să ajute la descompunerea lui tau. Acesta este unul dintre motivele pentru care încă nu am avut un succes uriaș în prevenirea sau inversarea bolii Alzheimer odată ce a început”, a spus Aziz.
Un nou studiu publicat în această lună a descoperit că compușii din espresso pot ajuta la combaterea creșterii bolii Alzheimer. Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii, dar acești compuși ar putea ajuta într-o zi să conducă la noi tratamente.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Ce se întâmplă în creier după 40 de ani. Schimbările sunt ireversibile și cu impact major.
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.