Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ardeiul gras, cu varietatea sa de culori, este o sursă importantă de minerale și vitamine, fiind mai puternic decât prea cunoscuta portocală în materie de conținut de vitamina C. Concret, 100 de grame de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată din această vitamină, ce are acțiune antioxidant.
În plus, ardeiul verde are un scor ORAC, cel care măsoară capacitatea antioxidativă de aproape 1.000 µmol TE/100g, ceea ce îl clasează pe același nivel cu ceapa, broccoli, anghinarea, vinetele și sparanghelul, dar și cu strugurii ori cu sucul de struguri, potrivit Super Foodly.
O porție de 100 grame de ardei gras, crud, conține:
- calorii 31
- carbohidrați 6,03 grame
- proteine 0,99 grame
- grăsimi totale 0,3 grame
- fibre 2,1 grame
- vitamina B1 64,5% Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- vitamina B2 6,5% DZR
- vitamina B3 6% DZR
- vitamina B6 22% DZR
- vitamina B9 12% din DZR
- vitamina A 101% DZR
- vitamina C 213% DZR
- vitamina E 11% DZR
- vitamina K 4% DZR
- sodiu sub 1% DZR
- potasiu 4,5% DZR
- calciu 1% DZR
- cupru 2% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 3% DZR
- mangan 5% DZR
- fosfor 4% DZR
- seleniu sub 1% DZR
- zinc 2% DZR
- alfa și beta-caroten (20 µg și 1.624 20 µg), beta-crypto-xantină (490 µg) și luetină-zeaxantină (51 µg), potrivit Nutrition & You.
De asemenea, ardeiul gras conține capsaicină, un compus alcaloid cu proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, luteină, quercitină, un puternic antioxidant benefic pentru prevenirea unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă sau cancer.
Ca multe dintre alte produse vegetale și ardeiul gras este considerat un aliment sănătos. De altfel, consumul de legume și fructe a fost asociat cu reducerea riscului de multe boli cronice precum: cancerul sau bolile de inimă. La rândul său, ardeiul gras are beneficii importante.
Sănătatea ochilor
Prin conținutul luteină și zeaxantină, carotenoide prezente în ardeiul gras, precum și vitamina A, consumul acestei legume ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Cele mai frecvente tipuri de deficiențe vizuale includ degenerescența maculară și cataracta, ale căror cauze principale sunt îmbătrânirea și infecțiile. Iar prin acești compuși, în fapt, se protejează retina de deteriorarea oxidativă.
Previne anemia
Anemia este o condiție medicală caracterizată prin reducerea abilității sângelui de a transporta oxigenul. Principala cauză a anemiei este deficitul de fier și se manifestă prin slăbiciune și oboseală.
Deși ardeii au o foarte mică doză fier, au un conținut foarte ridicat de vitamina C, iar aceasta ajută la creșterea absorbției fierului în intestin. Un ardei mediu poate conține 169% din necesarul de vitamina C, arată Healthline.
Stimulează producția de colagen
Tot vitamina C este responsabilă și cu sinteza colagenului. Aceasta se poate realiza printr-o alimentație bogată în proteine, dar și vitamine și minerale.
”Trebuie să mâncăm produse cu proteină animală, carne, iar în cazul în care nu dorim să mâncăm deloc carne, indiferent de motive, trebuie să aducem alte surse de proteină alimentară, să mâncăm cât mai variat, să avem necesarul de vitamine și minerale, adică să mâncăm fructe și legume proaspete, nuci sau alte tipuri de semințe, morcovi și nu în ultimul rând fructe și legume bogate în vitamina C”, a spus dr. Viviana Iordache, medic dermatolog.
Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice. Acestea fiind spuse, alergia este destul de rară.
Totuși, unele persoane care au alergie la polen pot fi sensibile și la ardei gras, din cauza reactivității încrucișate alergice.
Reacțiile alergice încrucișate pot avea loc între anumite alimente, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni - sau alergeni similari în structura chimică.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.