Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Febra tifoidă este o boală acută asociată cu febră cauzată de bacteria enterică Salmonella serotip Typhi. Acesta poate fi, de asemenea, cauzat de Salmonella paratyphi A și B (mai puțin comun și C), o bacterie legată de obicei de o boală mai puțin severă.
Transmiterea e simplă: bacteriile sunt depozitate în apă sau alimente de către un purtător uman și apoi sunt răspândite la alte persoane din zonă. Așadar, igiena e extrem de importantă.
India, Pakistan, Egipt și alte țări din Africa sunt, de asemenea, cunoscute ca zone cu risc ridicat pentru dezvoltarea acestei boli. La nivel mondial, febra tifoidă afectează mai mult de 21 de milioane de oameni anual, aproximativ 200.000 de oameni mor din cauza acestei boli.
Cum luăm febra tifoidă
Boala este contractată atunci când bem apă sau mâncăm alimente contaminate. Persoanele cu afecțiuni acute pot contamina alimentarea cu apă prin scaun, care conține o concentrație ridicată a bacteriilor. Contaminarea sistemului de alimentare cu apă poate, la rândul său, afecta alimentele. Bacteriile pot supraviețui timp de săptămâni bune în apă sau în canalizare.
Aproximativ 3% -5% dintre oameni devin purtători ai bacteriilor după ce au făcut boala acută. Alții, însă, suferă de o formă ușoară de boală, care poate trece neobservată. Ei pot fi purtători pe termen lung ai bacteriilor - chiar dacă nu au simptome - și pot fi sursa unor noi focare de febră tifoidă după mai mulți ani.
Cum se pune diagnosticul
După ingerarea alimentelor sau a apei contaminate, bacteriile Salmonella invadează intestinul subțire și intra temporar în sânge. Bacteriile sunt transportate de celulele albe ale sângelui în ficat, splină și măduva osoasă, unde se înmulțesc și sunt reintroduse fluxul sanguin. Oamenii dezvoltă simptome, inclusiv febră, în acest moment. Bacteriile invadează vezica biliară, sistemul biliar și țesutul limfatic al intestinului. Aici se înmulțesc în număr mare. Apoi, bacteriile trec în tractul intestinal și pot fi identificate în probele de scaun. Dacă un rezultat al testului nu este clar, se vor lua probe de sânge sau urină pentru a face un diagnostic.
Simptomele
Perioada de incubație este de obicei 1-2 săptămâni, iar durata bolii este de aproximativ 3-4 săptămâni, arată specialiștii de la webmd.com.
Simptomele includ:
- Apetit scăzut,
- Dureri de cap,
- Dureri generalizate și dureri,
- Febră la fel de mare ca 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit),
- Letargie,
- Congestia toracică se dezvoltă în multe persoane, iar durerea abdominală și disconfortul sunt frecvente. Febra devine constantă.
Îmbunătățirea survine în a treia și a patra săptămână la cei fără complicații. Aproximativ 10% dintre persoane au simptome recurente după ce se simt mai bine timp de una până la două săptămâni. Recidivele sunt de fapt mai frecvente la persoanele tratate cu antibiotice.
Cum se tratează
Febra tiphoidă este tratată cu antibiotice care ucid bacteriile Salmonella. Înainte de utilizarea antibioticelor, rata mortalității era de 20%. Decesul survine din cauza infecției copleșitoare, a pneumoniei, a sângerărilor intestinale sau a perforației intestinale. Cu antibiotice și tratament suport, mortalitatea a fost redusă la 1% -2%. Cu o terapie antibiotică adecvată, se constată, de obicei, ameliorarea în decurs de una până la două zile și recuperarea în decurs de 7 până la 10 zile.
Mai multe antibiotice sunt eficiente în tratamentul febrei tifoide. Cloramfenicolul a fost medicamentul preferat pentru mulți ani. Datorită efectelor secundare rare, cloramfenicolul a fost înlocuit cu alte antibiotice eficiente. Alegerea acestora este ghidată de identificarea regiunii geografice în care a fost contractată infecția (anumite tulpini din America de Sud prezintă o rezistență semnificativă la unele antibiotice.) Dacă apar recidive, pacienții reiau tratamentul cu antibiotice.
Cei care se îmbolnăvesc cronic (aproximativ 3% -5% din cei infectați), pot fi tratați cu antibiotice pe termen lung. Adesea, îndepărtarea vezicii biliare, locul infectării cronice, e o opțiune de tratament.
Mai ales pentru cei care călătoresc în zone cu risc sporit, vaccinurile sunt acum disponibile.
E vorba de vaccinurile:
- Typhoid conjugate vaccine (Typbar-TCV®), din care ai nevoie de o doză;
- Vi polysaccharide (ViPS), din care ai nevoie de o doză;
- Ty21a live oral vaccine, din care ai nevoie de 3-4 doze;
- Revaccinarea pentru ViPS și Ty21a se face la fiecare 3-7 ani.
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Ce este, de fapt, tusea măgărească și de ce i se spune așa? E mai gravă decât crezi și poate fi extrem de periculoasă.
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele