Coronavirusul poate supraviețui în nas mai mult de 6 luni: noi explicații despre pierderea mirosului

"Fiziopatologia tulburărilor neurologice cu Covid-19 rămâne slab înțeleasă. Disfuncția olfactivă și gustativă este frecventă la Covid-19, în special la pacienții cu simptome ușoare.", explică cercetătorii.

Articolul prezintă dovezi că neuroepiteliul olfactiv - care constituie 1,25% din mucoasa nazală și acoperă o suprafață de 8-10 cm² din partea superioară a septului nazal - poate fi „un loc important de infecție cu SARS-CoV-2". 

Replicarea SARS-CoV-2 în neuroepiteliul olfactiv a fost asociată cu inflamația locală, continuă cercetătorii, care au demonstrat, de asemenea, că SARS-CoV-2 a indus ageusia - pierderea gustului - la hamsterii sirieni aurii.

Pacienții cu pierderi persistente ale mirosului au, de asemenea, inflamații ale mucoasei, care este calea de intrare a virusului în organism.

În cele din urmă, probele de mucoasă olfactivă de la pacienții analizați au relevat prezența virusului și a celulelor infectate cu SARS-CoV-2, pe lângă inflamația prelungită, așa cum se menționează în articol.

 

Articole similare