Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Consumul de alimente ultraprocesate ar putea fi foarte convenabil, însă cercetătorii atrag atenția asupra faptului că acestea cresc riscul de deces precoce, arată un nou studiu.
„Alimentele prelucrate sunt consumate în cea mai mare sub formă de snacks-uri, deserturi sau mâncăruri «de-a gata», iar consumul lor a crescut în special în ultimele câteva decenii”, au scris autorii studiului în jurnalul JAMA Internal Medicine, citați de CNN.
Studiul a inclus mai mult de 44.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste, din Franța, pe parcursul a doi ani. Cercetătorii au descoperit că fiecare creștere cu 10 % a cantității de alimente procesate consumate crește riscul de deces timpuriu cu 14 %, mai arată sursa citată într-un articol care poate fi consultat AICI.
Alimentele ultraprocesate însumează mai mult de 14% din volumul total al alimentelor consumate de participanți și aproximativ 29% din totalul de calorii.
Sunt, însă, necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele studiului, mai spun autorii, care sugerează că aditivii, ambalajele (chimicale care ajung în alimente în timpul depozitării în magazine) și procesarea în sine (inclusiv procesarea la temperaturi înalte) pot fi motivul pentru care alimentele pot dăuna sănătății, mai arată CNN.
„Constatările au sens, având în vedere ceea ce știm până acum despre efectele nocive ale aditivilor alimentari asupra funcției creierului și asupra sănătății, dar efectele observate sunt foarte mici”, a declarat Molly Bray, președinta departamentului de științe nutriționale de la Universitatea Texas din Austin, pentru CNN. Ea nu a fost implicată în studiu.
Există multe tipuri de alimente ultraprocesate, iar studiul nu a putut identifica exact ceea ce le-ar putea face o amenințare la adresa sănătății, potrivit lui Nurgul Fitzgerald, profesor asociat, Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea Rutgers, care, de asemenea, nu a fost implicată în studiu.
„Unii factori ar putea fi mai dăunători decât alții. Este, într-adevăr, prea complex”, a declarat Fitzgerald pentru CNN și a adăugat că nu putem „acționa” cu aceste rezultate.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.