Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Vezi și: Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Un studiu recent a descoperit că sulforafanul, un compus prezent în germenii de broccoli, au redus semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu prediabet.
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg au identificat anterior sulforafanul ca un compus potențial antidiabetic pentru diabetul de tip 2. Un studiu clinic din 2017 a arătat că participanții cu diabet au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale zahărului din sânge după administrarea unor doze mari de sulforafan extras din germenii de broccoli.
În cel mai recent studiu, publicat în Nature Microbiology, profesorul Anders Rosengren și echipa sa s-au concentrat pe prediabet, o afecțiune care precede diabetul de tip 2 și se caracterizează prin creșterea treptată a nivelului zahărului din sânge din cauza unei producții insuficiente de insulină.
Studiul a implicat 89 de persoane cu glicemie rapidă crescută, un indicator al prediabetului. Alți factori luați în considerare au inclus supraponderabilitatea sau obezitatea participanților, cu vârste între 35 și 75 de ani.
Participanții au fost distribuiți aleatoriu pentru a primi fie sulforafan, fie un placebo, pe o perioadă de 12 săptămâni. Nici participanții, nici cercetătorii nu au știut cine a primit ce tratament. Un total de 74 de participanți au finalizat toate etapele studiului.
Broccoli - FOTO: Freepik@vecstock
Rezultatele arată că participanții care au luat sulforafan au avut o reducere medie mai mare a glicemiei rapide decât cei care au primit placebo. Diferența între cele două grupuri a fost considerabilă.
O diferență și mai mare a fost observată în subgrupurile clinice. Grupa cu cea mai mare îmbunătățire după administrarea de sulforafan a avut semne timpurii de diabet legat de vârstă, un indice de masă corporală relativ scăzut în contextul studiului, rezistență scăzută la insulină, incidență scăzută a bolii ficatului gras și secreție scăzută de insulină.
Vezi și: Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Cea de-a treia fază a studiului, realizată în colaborare cu profesorul Fredrik Bäckhed de la Universitatea din Gothenburg, a implicat studierea bacteriilor intestinale. S-a descoperit o bacterie intestinală capabilă să interacționeze cu sulforafanul, ceea ce ar putea duce la o eficiență îmbunătățită a compusului din broccoli.
În termeni de cifre, diferențele în glicemia rapidă au fost de 0,2 milimoli pe litru între toți participanții care au primit sulforafan comparativ cu grupul placebo, urmate de 0,4 în subgrupul clinic interesat și 0,7 în cazul celor care făceau parte atât din subgrupul clinic, cât și aveau bacteriile intestinale.
Prevalența prediabetului în Suedia este estimată la până la zece procente, fără o structură de tratament clară. În timp ce această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată, depistarea timpurie crește șansele de a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. Profesorul Anders Rosengren subliniază importanța intervențiilor timpurii și individualizate pentru prevenirea bolii.
"Tratamentul prediabetului este, în prezent, deficitar în multe privințe, dar aceste descoperiri deschid calea pentru un posibil tratament de precizie folosind sulforafan extras din broccoli ca aliment funcțional. Totuși, factorii de stil de viață rămân baza oricărui tratament pentru prediabet, inclusiv exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și pierderea în greutate.
Rezultatele studiului oferă și un model general al modului în care fiziopatologia și flora intestinală interacționează cu tratamentele și influențează răspunsurile la acestea. Un model care ar putea avea implicații mai largi", spune Anders Rosengren.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.