Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Vezi și: Ce se întâmplă cu alimentele încălzite în cuptorul cu microunde. Ce impact au asupra sănătății
Un nou studiu realizat de cercetători din Singapore dezvăluie legătura dintre consumul excesiv de carne roșie și riscul crescut de cancer colorectal, printr-un mecanism care reactivează telomeraza – o enzimă implicată în progresia cancerului. Descoperirea oferă perspective promițătoare pentru dezvoltarea unor terapii țintite.
Publicat în revista Cancer Discovery, studiul realizat de Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR), în colaborare cu Centrul Național de Cancer din Singapore (NCCS), explică modul în care fierul din carnea roșie contribuie la dezvoltarea cancerului colorectal. Cercetătorii au descoperit că acest mineral reactivează telomeraza, o enzimă care prelungește capetele cromozomilor și favorizează diviziunea necontrolată a celulelor canceroase.
"Înțelegerea rolului fierului în activarea telomerazei deschide noi direcții pentru combaterea cancerului colorectal", a declarat profesorul Vinay Tergaonkar, cercetător principal la A*STAR IMCB.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial și a doua cauză principală de mortalitate oncologică în Singapore. Deși factorii genetici și stilul de viață au fost identificați ca factori de risc, mecanismul exact prin care consumul de carne roșie contribuie la apariția bolii nu era clar până acum.
Vezi și: 10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia

Carnea roșie - FOTO: Freepik@chernikovatv
O altă descoperire importantă a studiului este identificarea unei molecule mici, SP2509, care poate împiedica reactivarea telomerazei prin blocarea interacțiunii fierului cu enzimă. În testele de laborator, această substanță nu doar că a inhibat telomeraza, ci a și redus creșterea tumorilor, oferind o nouă strategie pentru tratarea cancerului colorectal.
"Cercetările viitoare vor viza rafinarea strategiilor terapeutice care țintesc acest mecanism, în speranța dezvoltării unor tratamente mai eficiente, în special pentru pacienții cu niveluri ridicate de fier.
Suntem entuziasmați de potențialul unor molecule precum SP2509 de a revoluționa îngrijirea oncologică și de a îmbunătăți prognosticul pacienților din întreaga lume", a adăugat profesorul Tergaonkar.
Pentru a înțelege cum nivelurile ridicate de fier contribuie la progresia cancerului colorectal, echipa de cercetare a analizat probe de la pacienți, folosind linii celulare umane și modele avansate de laborator. Colaborând cu specialiști de la Spitalul General din Singapore (SGH) și NCCS, cercetătorii au demonstrat că fierul interacționează cu o proteină numită Pirin, declanșând reactivarea telomerazei în celulele canceroase.
Prin screening chimic avansat, s-a descoperit că molecula SP2509 concurează cu fierul pentru legarea la Pirin, blocând astfel activarea telomerazei. Descoperirile aduc nu doar o nouă abordare terapeutică, ci și o mai bună înțelegere a modului în care un consum ridicat de carne roșie contribuie la cancerul colorectal.
Rezultatele studiului vor fi integrate în cadrul programului național de cercetare Colo-SCRIPT, care urmărește să reducă incidența cancerului colorectal prin investigarea factorilor de risc metabolici, microbieni și de mediu.
"Prin Colo-SCRIPT, vom continua să investigăm rolul fierului și al altor factori de risc în dezvoltarea cancerului colorectal. Descoperirile ne oferă informații valoroase despre modul în care acești factori influențează diferitele subtipuri ale bolii și ne vor ajuta să identificăm metode inovatoare de prevenție și tratament", a explicat profesorul Iain Tan, consultant senior în cadrul Diviziei de Oncologie Medicală de la NCCS.
Această nouă înțelegere a interacțiunii dintre dietă și mecanismele moleculare ale cancerului colorectal ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și la reducerea impactului bolii la nivel global.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.