Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Cancerul de colon este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer. Celulele canceroase atacă țesuturile din intestinul gros și afectează modul în care corpul procesează nutrienții și deșeurile. Unii oameni nu observă simptomele cancerului de colon la început, dar unul dintre semnele timpurii ale cancerului colorectal este o schimbare în obiceiurile de defecare, cum ar fi diareea sau constipația care durează o săptămână sau mai mult.
Alții pot simți gaze sau pot observa sânge în scaun. Uneori, simptomele cancerului de colon pot apărea sub forma pierderii inexplicabile în greutate sau a oboselii.
Obezitatea, diabetul de tip 2 și fumatul sunt factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon. De asemenea, riscul de cancer de colon crește odată ce atingi vârsta de 50 de ani. Cercetările sugerează că dieta joacă un rol major în dezvoltarea acestui tip de cancer, și anume consumul excesiv de carne procesată și carne roșie a fost demonstrat că crește riscul.
Însă, o băutură care poate reduce incidența cancerului de colon și a cancerului intestinal - oferind în același timp proteine și vitamina D - este laptele.
Laptele și laptele fermentat pot reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Un studiu din 2018 publicat în British Journal of Nutrition stabilește o legătură între consumul de lapte și riscul de cancer de colon.
Un studiu realizat pe femei din Norvegia sugerează că participantele care nu consumau des lapte aveau mai multe șanse să dezvolte cancer colorectal, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili concret această legătură. Experții cred că motivul probabil pentru acest lucru este cantitatea de calciu din lapte - care este de asemenea mineralul responsabil pentru sănătatea oaselor.
O cană de lapte degresat are 106 calorii și puțin peste 8 grame de proteine. Fiecare cană de lapte oferă și o doză de vitamine B, în special riboflavină și vitamina B12, care ajută la susținerea nivelului de energie, funcționării nervilor și sănătății creierului.
Laptele obișnuit nu este singurul produs lactat benefic care poate reduce riscul de cancer colorectal. De asemenea, poți încerca laptele fermentat, pe care îl poți vedea etichetat ca kefir.
Un studiu din 2016 publicat în Journal of Dairy Science a testat tulpini de bacterii Lactobacillus, una dintre principalele bacterii din kefir, în laborator pentru a vedea potențialele lor proprietăți antioxidante și de combatere a cancerului. Tulpinile de bacterii au produs substanțe care au încetinit creșterea celulelor de cancer de colon fără a afecta celulele normale ale colonului.
Vezi și: Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Un articol din 2021 publicat în JAMA Network Open a constatat că dietele bogate în carne roșie și alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Cercetările sugerează că consumul a mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi poate crește dramatic riscul, deși există dovezi sugestive care stabilesc o legătură între consumul moderat de alcool și incidența cancerului de colon.
Pe lângă consumul de lapte, poți reduce riscul de cancer colorectal prin consumul de alimente bogate în fibre. Există, de asemenea, dovezi puternice care susțin că alimentele bogate în calciu și iaurtul pot reduce riscul de cancer de colon.
Deși cancerul de colon este mai ușor de tratat atunci când este detectat devreme prin screeninguri regulate, mai mult de 50.000 de oameni se așteaptă să moară anual din cauza acestui tip de cancer.
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.