Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Microbiomul, cunoscut și sub numele de flora intestinală, este alcătuit din trilioane de microorganisme simbotice, cuprinzând sute sau mii de specii de bacterii, viruși și ciuperci.
Calitatea microbiomului este influențată de dietă, activitatea fizică sau medicația, dacă este cazul, dar și de starea psihoemoțională a fiecăruia în parte, un motiv în plus să privim microbiomul ca pe ceva unic.
Astfel, dacă microbii intestinali nu sunt hrăniți corespunzător, cei dăunători se vor înmulți, în timp ce microbii simbiotici vor avea mai multe probleme, cum ar cele legate de sistemul imunitar sau de capacitatea de descompunere a alimentelor.
În acest sens, cercetătorii au încercat să afle care este cea mai bună dietă pentru a avea o diversitate bacteriană cât mai mare, deci și un microbiom cât mai sănătos.
”Cercetările au arătat că oamenii care au o mulțime de microbi diferiți au o sănătate mai bună și o dietă mai bună decât cei care nu au o mare diversitate bacteriană”, a explicat cercetătorul în nutriție Penny M. Kris-Etherton, notează Science Alert.
Dieta nu reprezintă doar alimentele de bază, ci și partea ce ne asezonează mâncarea, condimente ce pot varia în funcție de zonă și cultură. Însă în ultima vreme, condimentele generale se cam regăsesc în orice colț de lume, cu ușurință.
Kris-Etherton și colegii săi de la Penn State sunt printre primii care au studiat efectul ierburilor și al condimentelor asupra compoziției intestinului uman.
În cadrul studiului lor, 54 de participanți adulți cu risc de boli cardiovasculare au luat parte la un experiment alimentar controlat și randomizat de patru săptămâni.
În timpul studiului, fiecare participant a primit același meniu general, un meniul care să reflecte dieta americană.
Unora dintre participanți li s-a cerut să adauge 0,5 grame din condimente la mâncarea lor, în timp ce altora li s-a cerut să adauge 3,3 grame sau 6,6 grame.
Condimentele adăugate au fost un amestec de scorțișoară, ghimbir, chimen, turmeric, rozmarin, oregano și cimbru.
În acelați timp a existat și un ”grup de control”, care a fost solictat să nu își adauge niciunul dintre acetse condimente peste mâncare.
Probele fecale prelevate înainte și după experiment arată că dietele cu mai multe condimente tind să prezinte o diversitate bacteriană mai mare.
Vezi și: Actigall, medicamentul banal pentru pietre la fiere care previne COVID-19
Mai mult decât atât, susține Kris-Etherton, chiar dacă dieta americană este departe de idealul de dietă, ”este un lucru atât de simplu pe care oamenii îl pot face.
Cred că toată lumea ar putea beneficia de adăugarea de ierburi și condimente. Este, de asemenea, o modalitate de a diminua sodiul din alimentație, dar de a aromatiza alimentele într-un mod care le face să fie gustoase și, de fapt, delicioase, a mai spus Kris-Etherton.
De altfel, noile descoperiri susțin cercetările recente care sugerează că ierburile și condimentele sunt un prebiotic natural care hrănește bacteriile sănătoase din microbiomul uman.
Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.
De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.
Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Astfel, o reducere a cantității de sodiu, aduce cu sine nu doar scăderea tensiunii arteriale, ci și o reducere importantă a riscului de boli cardiovasculare. Citește mai departe AICI.
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.