4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate

Care sunt cele patru condimente benefice pentru tensiunea arterială.
Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.
De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.
Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Astfel, o reducere a cantității de sodiu, aduce cu sine nu doar scăderea tensiunii arteriale, ci și o reducere importantă a riscului de boli cardiovasculare.
Care sunt cele patru condimente sănătoase pentru tensiunea arterială
Dieteticianul Sydney Green sugerează utilizarea a patru condimente care pot să îmbunătățească sănătatea inimii prin reducerea hipertensiunii arteriale. Potrivit EatThis, cele patru condimente minune sunt:
Algele marine Dulse. ”Dulse este un tip de alge marine care oferă un gust sărat, umami, dar fără sodiu. De asemenea, furnizează nutrienți importanți, cum ar fi iodul și calciu”, spune Green.
Studiile au asociat consumul de nutrienți din alge și din extractele acestora cu o bună sănătate cardiovasculară, notează EatThis.
Turmericul/curcuma este un condiment foarte aromat, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. De asemenea este cunoscut și pentru capacitatea sa de a potența nutrienții altor alimente, cum ar fi cartofii dulci, legume care pot reduce în mod natural tensiunea arterială prin conținutul bogat de potasiu. Green sugerează combinarea turmericului cu piper negru, lucru care ar permite organismului să absoarbă și să utilizeze mai bine acest din urmă condiment.
Praful de usturoi. Chiar dacă nu este la fel de aromat ca usturoiul pisat sau cel proaspăt, praful de usturoi este un condiment popular ce poate da subtil o aromă deplină mâncării.
”Usturoiul adaugă profunzime de aromă la majoritatea mâncărurilor și este excelent pentru sistemul imunitar. În doze mari, consumul de usturoi poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale”, spune Green. O linguriță de pudră de usturoi conține o cantitate nesemnificativă de 1,86 miligrame de sodiu.
Paprika afumată. Acest tip de condiment este ”un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate și poate oferi o aromă afumată fără adaos de sodiu și conservanți", recomandă Greene.
În plus, Greene dezvăluie că, pentru a vedea cu adevărat beneficiile pentru sănătate ale ardeiului, inclusiv capacitatea sa de a ajuta la reglarea zahărului din sânge și de a combate inflamațiile, trebuie să consumați acest condiment în cantități mari și des.
Condimentele, aroma pentru mâncare. Cât timp pot fi păstrate
Condimentele sunt nelipsite din orice bucătărie. Condimentele sunt unele din secretele care dau aroma felurilor de mâncare. Ceea ce s-ar putea să nu vă dați seama este că condimentele fac mai mult decât să vă condimenteze mâncarea - ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea alterării și pot adăuga un impuls de culoare. În plus, condimentele promovează și sănătatea.
Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoare, turmeric, rozmarin, salvie și scorțișoară, au demonstrat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Mai mult, primele dovezi sugerează că un consum frecvent de alimente cu condimente și ierburi poate reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii. Citește mai departe AICI.
-
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate09.09.2025, 19:45
-
Deshidratarea, asociată cu apariția bolilor09.09.2025, 18:32
-
-
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Greșeala zilnică ce ne distruge inima. Dr. Victor Costache: ASTA provoacă bolile de inimă și cancerul!
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?