Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Cancerul de stomac se poate întâmpla în orice parte a stomacului. În cea mai mare parte a lumii, cancerele de stomac se întâmplă în partea principală a stomacului. Această parte se numește corpul stomacului.
Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, a explicat care sunt factorii de risc pentru cancerul de stomac.
”Principalul factor de risc în cancerul de stomac este reprezentat de nivelul socio-economic scăzut, anemia pernicioasă, anumite obiceiuri alimentare precum consumul crescut de grăsimi, sare, nitrogeni, infecția gastrică cu Helicobacter Pylori, infecția cu virusul Epstein-Barr, factori genetici și, nu în ultimul rând fumatul”, a precizat medicul la Digi 24.
Cancerul de stomac nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile incipiente. Când se întâmplă, simptomele ar putea include indigestie și durere în partea superioară a burții. Simptomele s-ar putea să nu se întâmple până când cancerul nu este avansat. Etapele ulterioare ale cancerului de stomac ar putea provoca simptome cum ar fi senzația de oboseală extremă, pierderea în greutate fără a încerca, vărsături de sânge și având scaune negre.
”În etapele inițiale ale bolii este greu de pus un diagnostic. Semnele și simptomele sunt similare cu ale altor boli din etajul abdominal superior acolo unde este localizat și stomacul. Deseori, pacienții prezintă:
- senzație de plenitudine epigastrică
- senzație de precoce, adică săturare rapidă
- senzație de balonare post-prandială
- arsuri în piept
- uneori greață
- rareori vărsături
Semnele de impregnare neoplazică reprezintă un cortegiu de semne și simptome care apar în etapele avansate sau în stadiile tardive ale unor neoplasme digestive, dar și în cancerul gastric. Dintre acestea menționăm:
- scaune cu sânge
- scaune negre
- lipsa poftei de mâncare
- scăderea importantă în greutate. Pacientul pierde 10 kg în 2-3 luni
- anemia
- paloarea
- oboseala extremă
- o colorație gălbuie, în fazele metastatice ale bolii digestive”, a mai precizat medicul.
Există o varietate de modalități de diagnosticare a cancerului de stomac.
”Diagnosticul se pune prin metode bine cunoscute și extrem de disponibile în toate unitățile spitalicești, și anume prin:
- endoscopie digestivă superioară și eco endoscopie. Se poate face și stadializarea tumorii și biopsierea
- tomografie computerizată
- tomografie cu emisie de pozitroni
- laparoscopie exploratorie. Aceasta este foarte importantă pentru că deseori în urma investigațiilor imagistice tumorile par rezecabile, dar în momentul în care explorăm cavitatea peritoneală constatăm metastaze peritoneale și hepatice și atunci tumora este declarată inoperabilă”, a mai subliniat dr. Eliza Gangone.
”Tratamentul chirurgical este extrem de important pentru că este clar că fără rezecție gastrică nu se obține vindecarea. Ori de câte ori este posibil se face exereza completă sau totală a stomacului împreună cu stațiile ganglionare aferente, în funcție de localizarea tumorii. Se apreciază la ora actuală, că doar 20-30% din totalul cancerelor gastrice pot fi vindecate chirurgical.
În funcție de localizarea tumorii se poate discuta despre gastrectomie parțială sau totală sau total radicală. Cel mai important factor de risc la ora actuală este gradul de invazie al ganglionilor limfatici. Această procedură extinsă crește curbele de supraviețuire în stadiul 2 de boală.
Mai sunt și alți factori de prognostic precum vârsta pacientului, localizarea tumorii, dimensiunile tumorii, tipul de operație care s-a făcut pacientului și nu în ultimul rând tipul de diferențiere al tumorii”, a mai subliniat medicul.
Calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer de stomac este afectată. Chiar și după intervenția chirurgicală aceștia rămân cu anumite sechele.
”Revenirea după chirurgia gastrică poate lua timp. O perioadă de câteva săptămâni, pacientul nu poate ridica greutăți, nu poate face exerciții fizice, nu poate să își ridice sacoșele de cumpărături, nu poate să își țină copilul în brațe. Nu poate să conducă.
Pacienții care sunt sub chimio și radioterapie se simt obosiți, epuizați, extenuați. Este afectată atât calitatea vieții profesionale, cât și a celei personale. În ceea ce privește dieta, acest pacient nu mai poate mânca normal. Este nevoie de alimente care se consumă în cantitate mică, foarte des, la intervale scurte și, în special, preparate.
Nemaiavând stomac, pacienții cu cancer gastric operați, devin dependenți de administrarea de vitamina B12”, a mai precizat dr. Eliza Gangone.
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Terapia care vindecă cel mai agresiv tip de cancer. Oferă o supraviețuire de peste 18 ani.
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
De ce apare leucemia la tot mai mulți tineri? Care sunt cauzele și simptomele. Semnele care transmit un semnal de alarmă.
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală. Te omoară în câteva săptămâni
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.