Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural

Flora intestinala usturoi - Foto: Freepik AI @reve

Sănătatea intestinelor este mult mai importantă decât pare și asta pentru că microbiomul intestinal, adică totalitatea bacteriilor benefice care trăiesc în tractul digestiv, influențează digestia, imunitatea, starea de spirit și chiar greutatea corporală.

Vestea bună este că există un ingredient banal din bucătărie care te poate ajuta să îți refaci flora intestinală în mod natural, fără suplimente costisitoare.

De ce este flora intestinală atât de importantă

În intestin trăiesc peste 100 de trilioane de bacterii. Echilibrul dintre cele "bune" și cele "rele" este esențial pentru sănătatea generală.

Atunci când flora intestinală este afectată de antibiotice, stres, alimentație dezechilibrată sau infecții, pot apărea numeroase simptome: balonare, gaze, constipație sau diaree, oboseală cronică, scăderea imunității, poftă crescută de zahăr, probleme ale pielii sau tulburări de dispoziție.

Refacerea florei intestinale se poate face printr-o alimentație bogată în probiotice, adică alimente fermentate, și prebiotice, adică substanțe care hrănesc bacteriile benefice. În această categorie intră și usturoiul, un adevărat aliat natural al intestinului.

Usturoiul, un prebiotic natural puternic

Usturoiul crud conține o substanță numită inulină, un tip de fibră prebiotică ce hrănește bacteriile benefice din intestin, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium. Usturoiul nu doar că distruge bacteriile patogene, ci ajută și la regenerarea florei "bune".

Pe lângă inulină, usturoiul mai conține și alicină, un compus cu efecte antimicrobiene, antivirale și antifungice. Aceasta acționează ca un dezinfectant natural pentru intestin, curățând mediul de bacterii dăunătoare, ciuperci precum Candida albicans și paraziți intestinali.

Cum se consumă corect usturoiul pentru refacerea florei intestinale

Se recomandă un cățel crud de usturoi dimineața, pe stomacul gol, zdrobit sau pisat, lăsat câteva minute pentru a elibera alicina, apoi înghițit cu puțină apă. Poate fi adăugat și în salate, sosuri sau humus, însă nu este indicat să fie gătit excesiv, deoarece căldura distruge o parte dintre compușii activi.

Usturoiul poate fi combinat cu miere naturală pentru un efect sinergic antibacterian și antiinflamator. Persoanele cu stomac sensibil sau care suferă de gastrită, ulcer sau reflux gastric ar trebui să îl consume cu prudență și, eventual, după masă.

Articole similare

6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!

20 iun 2025, 09:05
Matcha este un ceai verde concentrat, cu multiple beneficii pentru sănătate, care îmbunătățește funcțiile cerebrale, susține sănătatea inimii și ajută la gestionarea greutății, fiind o...