Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard

Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Alimentele bogate în flavonoide, precum fructele de pădure și ceaiul, sunt asociate cu reducerea fragilității, menținerea sănătății mentale și susținerea funcției fizice.
Consumul regulat de fructe de pădure, ceai negru, citrice și mere poate contribui la o îmbătrânire mai sănătoasă, sugerează o cercetare amplă realizată de oameni de știință de la Edith Cowan University, Queen’s University Belfast și Harvard T.H. Chan School of Public Health. Potrivit concluziilor, flavonoidele - compuși naturali regăsiți în numeroase fructe și legume colorate - pot juca un rol esențial în menținerea forței fizice, a activității și a clarității mentale pe măsură ce înaintăm în vârstă.
"Scopul cercetării medicale nu este doar să ajutăm oamenii să trăiască mai mult, ci să se mențină sănătoși cât mai mult timp posibil. Știm din cercetări anterioare că persoanele care consumă mai multe flavonoide tind să trăiască mai mult și sunt mai puțin predispuse la boli cronice majore, precum demența, diabetul sau bolile cardiovasculare. Studiul nostru arată că aceste persoane tind să îmbătrânească mai bine", a declarat Dr. Nicola Bondonno, lector asociat la ECU, potrivit Science Direct.
Studiu întins pe 24 de ani
Analiza s-a bazat pe datele a 62.743 de femei și 23.687 de bărbați colectate pe parcursul a 24 de ani. Rezultatele arată că femeile cu cel mai mare aport de flavonoide au prezentat un risc cu 15% mai mic de fragilitate, un risc cu 12% mai mic de declin fizic și un risc cu 12% mai mic de sănătate mentală precară, comparativ cu cele cu cel mai mic aport. La bărbați, asocierea a fost mai vizibilă în ceea ce privește sănătatea mintală.
"Flavonoidele sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul oxidativ și inflamația, de a susține sănătatea vaselor de sânge și chiar de a menține masa musculară - toate acestea fiind importante pentru prevenirea fragilității și menținerea funcției fizice și a sănătății mentale la vârsta înaintată", a explicat autoarea principală, prof. Aedin Cassidy de la Queen’s University Belfast.
Aceasta a subliniat că includerea regulată în dietă a unor alimente bogate în flavonoide - precum fructele de pădure, merele, vinul roșu, portocalele și ceaiul - ar putea susține un proces de îmbătrânire mai sănătos.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard - FOTO: Freepik@stockking
Schimbări simple cu impact semnificativ
"Am descoperit că participanții care și-au crescut aportul de alimente bogate în flavonoide cu trei porții pe zi au avut un risc cu 6% până la 11% mai mic pentru toate cele trei rezultate legate de îmbătrânire la femei și un risc cu 15% mai mic de sănătate mentală precară la bărbați.
În ansamblu, aceste descoperiri subliniază potențialul unor modificări simple ale dietei în îmbunătățirea calității generale a vieții și în optimizarea îmbătrânirii sănătoase", a afirmat profesorul Eric Rimm de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Studiul oferă argumente solide în favoarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, în care alimentele bogate în flavonoide - ușor de integrat în meniul zilnic - pot deveni aliați valoroși în menținerea sănătății fizice și mentale pe termen lung. Fructele de pădure, ceaiul și merele nu sunt doar gustări plăcute, ci și instrumente științific validate pentru a trăi mai bine, nu doar mai mult.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.