5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Consumul de produse lactate rămâne un subiect de dezbatere în lumea medicală. Un nou studiu prezentat în august 2018, la Congresul de la Munchen, relevă că persoanele care mănâncă o anumită categorie de lactate tind să trăiască mai mult și să fie protejate de boli de inimă. Cu excepția laptelui, care crește riscul de cardiopatie ischemică și, pe termen lung, de mortalitate prin cauză cardiovasculară.
Produse lactate: mai puține riscuri pentru inimă
Pentru a ajunge la aceste rezultate, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și echipa lui au studiat datele unui studiu american realizat în perioada 1999-2010, pe un lot de peste 24.000 de adulți. Cercetătorii au constatat că produsele lactate - iaurt, brânzeturi - se asociază cu un risc scăzut de mortalitate prin boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consumul de cașcaval, de exemplu, este asociat cu un risc al mortalităţii cu 8% mai mic, dar şi cu risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2.
Aceste date au fost confirmate de alte 12 studii efectuate pe mai bine de 660.000 de subiecţi în decursul a 15 ani. „Nu am găsit nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau mortalitatea generală. Aceste alimente au un efect protector și nu există niciun motiv de a recomanda reducere consumului”, afirmă profesorul Banach.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 450-550 mg de calciu zilnic pentru un adult. În Planul național de nutriție și sănătate din Franța este prevăzut un consum a minimum 3 produse lactate pe zi sau un aport de 900 mg de calciu zilnic pentru adulți.
Ideal ar fi necesarul de calciu să fie asigurat în principal din produse lactate precum iaurturile și brânzeturile.
Laptele, un aliment controversat
Laptele se asociază cu riscul de boli coronariere. „Un studiu vast derulat pe 20 de ani, publicat în 2017, a arătat că un consum mare de lapte este corelat cu un risc dublu de mortalitate, inclusiv prin boli cardiovasculare”, punctează profesorul polonez.
Consumul de lapte pare să crească riscul de boli coronariene cu 4%, potrivit studiului realizat de echipa condusă de Maciej Banach. Mulţi experţi în bolile de inimă sugerează că grăsimea saturată din lapte provoacă inflamație, ceea ce afectează organele interne.
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?