Fructe și legume cu mai multă vitamina C ca portocalele

Platou cu fructe. Foto: Pixabay

Organismul uman folosește vitamina C în numeroase procese: la nivelul sistemului umanitar, pentru a produce colagen, fiind un antioxidant ajută celulele să se protejeze de daune, etc. Conform ghidurilor internaționale, bărbații au nevoie de 90 de miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce femeile - de 75 de miligrame. O portocală medie are aproximativ 70 de miligrame, dar multe alte alimente sunt surse bune, arată experții de la  WebMD.

Iată o scurtă listă: 

Coacăze negre – la o sută de grame de coacăze negre avem 202 mg de vitamina C. Se adaugă o cantitate importantă de flavonoide antioxidante – mai exact antocianine – care le conferă culoarea închisă.

Broccoli - conține 132mg de vitamina C, o cantitate generoasă de fibre și are doar 30 de calorii. 

Ardeiul roșu – conține până la 95 miligrame pe 1/2 cană. Are însă și cantități importante de vitamia A, B, E și K, precum și minerale, gen potasiu, folat, mangan, fosfor și magneziu. 

Papaya - O ceașcă de fruct are toată vitamina C de care aveți nevoie pentru o zi, în jur de 90 de miligrame. Papaya conține și caroten, flavonoizi, vitamine B, folat, potasiu, magneziu și fibre. 

Căpșuni - o ceașcă de căpșuni conține aproape 85 de miligrame de vitamină C. Sărace în calorii, căpșunile cințin și fibre și o varietate de antioxidanți. 

Suc de Grapefuit - Un pahar de 180 de ml are între 70-95 miligrame de vitamina C. Asta dacă nu suporți gustul acru. La fel și un pahar de suc de portocale are aceeași cantitate de vitamina C.  

Varza kale - la 100 de grame de varză kale avem 80,4mg de vitamina C, alături de o cantitate mare de vitamina A,  minerale și acizi grași.

Kiwi – conține circa 75 de miligrame de vitamină C la un kiwi mediu. Fructul conține și fibre, flavonoide și carotenoide, care sunt antioxidanți puternici. 

Articole similare