PTDS, ingredientul din vopseaua de păr, nominalizat alergenul anului 2025
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Alergiile alimentare și intoleranța sunt diferite în ceea ce privește mecanismele lor biologice, dar sunt uneori confundate din cauza unor simptome comune, cum ar fi urticaria, angioedemul (umflarea severă a feței și a corpului) sau tulburările de tranzit intestinal.
Ceea ce le diferențiază la prima vedere este timpul lor de debut. De asemenea, și gradul lor de severitate, mai mare în alergie.
Intoleranța alimentară nu pune viața în pericol
Unele manifestări sunt specifice alergiilor alimentare. Acestea sunt astm, rinită, mâncărime sau chiar șoc anafilactic, care trebuie tratat urgent. Mare atenție, toate aceste semne nu apar neapărat împreună la o singură persoană. Și mai ales, alergia alimentară are particularitatea de a se produce foarte repede, de la câteva minute la două ore, după ingestia alimentelor în cauză. Cele mai frecvente exemple: pește, crustacee, ouă, arahide, lapte și anumite fructe, precum banane sau căpșuni.
Intoleranțele alimentare nu prezintă un risc major pentru sănătate. Timpul lor de apariție este adesea mai mare, de șase ore după consumarea diferitelor alimente, de la căpșuni la produse lactate, prin midii sau anumiți conservanți, cum ar fi tartrazina.
Diferite mecanisme în alergia și intoleranța alimentară
În alergie există o stimulare anormală a sistemului imunitar: „reacționează excesiv” la anumite substanțe ingerate și, de obicei, inofensive. O substanță numită histamină este apoi eliberată ca răspuns la proteinele din alimentele alergenice care intră în organism. Alergiile sunt adesea observate în aceeași familie, iar persoanele care sunt alergice la anumite alimente pot fi, de asemenea, alergice la alți factori de mediu, cum ar fi praful, blana și polenul.
Citește și Alimentele care scad colesterolul fără medicamente. Un motiv în plus să mâncați roșii
În intoleranța alimentară pot exista mai multe fenomene. Fie ingerăm cantități prea mari de alimente care conțin substanțe farmacologic active, cum ar fi histamina (pește, roșii, cârnați, alimente fermentate etc.) sau tiramină (ciocolată, vin alb, brânzeturi etc.), fie unii oameni au o sensibilitate la produse lactate, pâine, roșii, cartofi fără să știe.
Ce trebuie făcut în caz de intoleranță alimentară sau alergie?
Dacă ai dubii, consultă un alergolog care va ști să facă distincția între intoleranță și alergie. În caz de alergie, singurul tratament este excluderea alimentelor responsabile (arahide, ouă etc.).
Pentru intoleranțele alimentare, factorul cantitativ joacă un rol. Spre exemplu, evită combinarea alimentelor bogate în histamină la aceeași masă.
Vopseaua de păr este asociată cu riscuri semnificative. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
La ce trebuie să fim atenți în cazul în care ne-au înțepat țânțarii. ”Pot deveni mortale”, susține dr. Tudor Ciuhodaru.
Tratamentul cu aerosoli se poate face încă de la vârsta de 2 luni, cu respectarea recomandărilor medicului.
Alergiile și intoleranța alimentară, cum se manifestă fiecare și cum se pot trata.
Care e primul simptom al rinitei alergice, când apar alergiile de obicei și ce este polipoza nazală, complicația alergiilor.
Rinita alergică, ce trebuie să știi despre ea și cum faci diferența între ea și viroza respiratorie.
Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor poate fi ușor confundată.
Sezonul alergiilor la ambrozie a început, aducând un risc crescut de reacții alergice severe.
Animalele de companie, benefice pentru educarea sistemului imunitar uman.
Alcoolul poate provoca o alergie ciudată la anumite alimente.
Un bărbat a primit șansa la o viață normală după un dublu transplant de mână, o operație de pionierat.
De la produse nepotrivite, la emoții sau condiții meteo, printre factorii apariției pielii intolerante.
Alergia la ambrozie - simptome și cum să gestionezi răspândirea acesteia.
Alergia bizară pe care o poți face chiar în propria casă poate fi declanșată de un lucru absolut banal.
Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.
Alergiile sunt frecvente la începutul primăverii. Dar de ce unele persoane nu au nicio problemă din cauza polenului.
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Manichiura cu gel poate provoca alergii severe. O femeie a fost la un pas de a-și pierde degetele din cauza manichiurii.