EXCLUSIV Intoleranța la histamină: cauze, simptome. Semnul dat de durerea de cap. Alimentele la care să fii atent și la care trebuie să renunți

Intoleranța la histamină - ce este, care sunt simptomele și care sunt alimentele care trebuie evitate.
Intoleranța la histamină nu este o sensibilitate la histamină, ci un indiciu că ați dezvoltat o cantitate prea mare de histamină.
Histamina este o substanță chimică responsabilă de câteva funcții majore:
- comunică mesaje către creier
- declanșează eliberarea de acid gastric pentru a ajuta digestia
- se eliberează după o rană sau o reacție alergică, ca parte a răspunsului tău imunitar.
Atunci când nivelul de histamină devine prea ridicat sau când nu se poate descompune în mod corespunzător, poate afecta funcțiile normale ale corpului tău.
"De obicei, intoleranțele au o manifestare mult mai puternică decât alergiile, adică discutăm despre manifestări digestive, manifestări cutanate de cele mai multe ori. De exemplu, intoleranța la histamină", ne-a spus medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical și Spectacola, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".
Intoleranța la histamină - simptome
Histamina este asociată cu răspunsuri și simptome alergice comune. Multe dintre acestea sunt similare cu cele ale unei intoleranțe la histamină.
"Histamina, fiind prezentă în majoritatea alimentelor, poate să dea dureri de cap sau stare permanentă de rău.
Pacientul merge se caute la diverși medici. Iar ei ajung la mine în momentul în care spun dl. dr. am un întreg dosar medical, am fost la toți medicii posibil, dar mie tot bin rău, toți îmi spun că n-am nimic. Și atunci, dacă testăm această sferă a intoleranțelor, putem să găsim cauza", ne-a mai spus medicul.
Deși simptomele pot varia, unele reacții comune asociate cu această intoleranță includ:
- dureri de cap sau migrene
- congestie nazală sau probleme cu sinusurile
- oboseală
- urticarie
- probleme digestive
- ciclu menstrual neregulat
- greață
- vărsături
În cazurile mai severe de intoleranță la histamină, puteți experimenta:
- crampe abdominale
- umflarea țesuturilor
- tensiune arterială ridicată
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultăți în reglarea temperaturii corpului
- amețeli.
Ce cauzează niveluri ridicate de histamină?
Produceți histamină în mod natural împreună cu enzima diamină oxidază (DAO). DAO este responsabilă pentru descompunerea histaminei pe care o absorbiți din alimente.
Dacă dezvoltați o deficiență de DAO și nu sunteți în măsură să descompuneți histamina, ați putea dezvolta o intoleranță.
Unele motive pentru care nivelurile enzimei DAO ar putea fi afectate includ:
- medicamente care blochează funcțiile DAO sau împiedică producția
- tulburări gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului permeabil și boala inflamatorie intestinală
- alimente bogate în histamină care determină enzimele DAO să funcționeze necorespunzător
- alimente care blochează enzimele DAO sau care declanșează eliberarea de histamină
Supraînmulțirea bacteriană este un alt factor care contribuie la dezvoltarea unei intoleranțe la histamină. Bacteriile se dezvoltă atunci când alimentele nu sunt digerate corespunzător, provocând o supraproducție de histamină. Nivelurile normale ale enzimelor DAO nu pot descompune nivelurile crescute de histamină din organism, provocând o reacție.
Intoleranța la histamină - Ce alimente trebuie să eviți
O dietă sănătoasă conține niveluri moderate de histamină. Cu toate acestea, există unele alimente bogate în histamină care pot declanșa reacții inflamatorii și alte simptome negative.
Alimentele bogate în histamină sunt:
alcoolul și alte băuturi fermentate
alimentele fermentate și produsele lactate, cum ar fi iaurtul și varza murată
fructele uscate
avocado
vinetele
spanac
carne procesată sau afumată
crustacee
brânză maturată
Există, de asemenea, o serie de alimente care declanșează eliberarea de histamină în organism, cum ar fi:
alcool
bananele
roșiile
germenii de grâu
fasole
papaya
ciocolată
citrice
nuci, în special nuci, caju și arahide
coloranți alimentari și alți aditivi
Alimentele care blochează producția de DAO includ:
alcoolul
ceaiul negru
ceaiul mate
ceai verde
băuturi energizante
Intoleranța la histamină - Ce alimente poți să consumi
Dacă aveți o intoleranță la histamină, încorporarea alimentelor cu conținut scăzut de histamină în dieta dvs. poate ajuta la reducerea simptomelor. Nu există o dietă fără histamină. Consultați un dietetician înainte de a elimina alimente din dieta dumneavoastră.
Unele alimente cu conținut scăzut de histamină includ:
carnea proaspătă și peștele proaspăt pescuit
fructe care nu sunt citrice
ouă
cereale fără gluten, cum ar fi quinoa și orez
înlocuitori de lactate, cum ar fi laptele de cocos și laptele de migdale
legume proaspete, cu excepția roșiilor, a avocado, a spanacului și a vinetelor
uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de măsline.
Se poate scăpa de alergiile și intoleranțele alimentare?
"În timp, vom putea ajunge din nou să le consumăm, dar depinde de tipul de intoleranță sau alergie, dar în principiu, persoanele cu alergii minore la alte tipuri de alimente le pot consuma.
Sunt și cazuri în care testările arată că există o alergie sau o anumită reactivitate, de fapt, la un anumit tip de aliment, dar acea persoană să poată consuma rar acel aliment fără să aibă niciun fel de manifestare.
Deci este un teritoriu extrem de cenușiu în care există foarte multă varietate de reacții și implicit este nevoie de această comunicare permanentă a pacientului cu medicul, în așa fel încât pacientul să găsească soluția optimă pentru el.
Dar primul pas este de a identifica intorența sau alergia, mai apoi de a găsi soluția și de aici mai departe pacientul decide care este varianta optimă și care îi influențează în mod pozitiv starea de sănătate", a conchis medicul Florin Ioan Bălănică.
Vezi mai multe în video:
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.