EXCLUSIV Alergii și intoleranțe alimentare: de ce apar, care sunt primele semne de alarmă. Alimentele care dau cele mai multe alergii și intoleranțe. Bălănică: Necesită chiar și internare în Urgență
Alergiile de sezon, alergiile la alimente și intoleranțele alimentare sunt din ce în ce mai dese. Care sunt alimentele ce dau cele mai multe alergii și intoleranțe și care sunt semnele de alarmă că ai o...
Alergia alimentara este o reacție a sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care le consideră străine. Alergiile alimentare diferă de intoleranțele alimentare prin capacitatea lor de a evolua nefavorabil prin apariția edemului glotic.
Medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică ne-a vorbit despre primele semne de alarmă.
"Dacă discutăm despre intoleranțe alimentare, discutăm despre două aspecte. Sunt persoane care încă de la naștere manifestă anumite intoleranțe la anumite tipuri de alimente sau componenți ai alimentelor, cum ar fi intoleranța lactoză sau la gluten. Aceste persoane știu să se protejeze și au un meniu clar stabilit de specialist pe termen lung, dar sunt și persoane care dezvoltă acest tip de intoleranță în timpul vieții.
Ce înseamnă acest lucru? Asta înseamnă că acele persoane au în structura lor genetică, fondul lor genetic, o predispoziție pe care ei n-au știut-o, dar au abuzat de acele tipuri de alimente, adică trebuie să fie un întreg context pentru ca această intoleranță să apară. Așa cum a apărut această intoleranță, ea așa poate să și dispară. Adică nu discutăm despre o chestie absolută.
Din punct de vedere al alergiilor, dacă discutăm despre alergii la anumite tipuri de alimente, există paneluri de teste care ne pot arăta, teste cutanate, adică pe piele sau teste din sânge, dacă există vreo alergie la un anumit tip de aliment", a declarat medicul Florin Ioan Bălănică, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Pastila de Frumusețe".
Alimentele care dau cele mai multe alergii și intoleranțe. Semnele de alarmă că ai o alergie sau intoleranță alimentară
"Există nouă tipuri de alimente care sunt cel mai alergen posibile, printre ele: albușul din ou, nucile, alunele sau căpșunile. Cred că toată lumea știe lucrul acesta, iar reacțiile pot fi de la o ușoară mâncărime, o roșeață a pielii, până la tulburări digestive severe, tulburări de tranzit, stare de rău, care necesită poate chiar și o internare în Urgență.
Indiferent de caz, avem soluții la îndemână pentru a găsi cauza și mai apoi a putea să oferim pacientului soluțiile optime, iar el să aleagă ce trebuie să facă mai departe.
Din punct de vedere al intoleranțelor, discutăm despre o terapie de excludere a alimentelor, după care o reintroducere treptată. Pacientul în prima perioadă, din păcate, trece printr-un moment nu foarte ușor, în care trebuie să organizeze foarte bine pentru a putea să își reobțină starea de sănătate și a se comporta fix ca un om normal, care nu are absolut niciun fel de problemă de acest de acest fel.
În general, perioadele de inter-sezon, primăvara și toamna, cu toate că am spus că nu le mai putem identifica cu precizie, sunt perioadele în care apar aceste tipuri de de patologii, tocmai pentru că se schimbă alimentația, se schimbă mediul, se schimbă temperatura exterioară și atunci chiar și acea diferență de temperatură de care pomeneam mai devreme ne afectează", ne-a mai spus medicul Florin Ioan Bălănică.
Mai mult, printre simptomele alergiilor alimentare se numără și:
- Manifestări orale la nivelul limbii precum furnicături, amorțeală, edem al buzelor si al limbii la contactul cu alergenul alimentar
- Manifestări gastro-intestinale care includ balonare, greață, vărsături, diaree apărute într-un interval de maximum 2 ore de la ingestia alergenului alimentar
- Leziuni cutanate precum erupții, prurit, cu accentuarea simptomatologie dermatitei atopice
- Simptome respiratorii reprezentate de strănut, tuse, rinoree, respirație șuierătoare și edem glotic
- Simptome cardiovasculare precum hipotensiune arterială și tulburări ale ritmului cardiac.
Românii, deficitari la vitamina D
"Iar dacă noi nu reușim să ne adaptăm, să petrecem cât mai mult timp în aer liber, pentru că dacă petrecem cât mai mult timp în aer liber, beneficiem atât de această adaptare la mediu, cât și de producția de vitamina D, hormon fundamental și important, care mai departe intră în multiple procese metabolice.
Din păcate, și aici noi, românii, suntem deficitari.
Vă spun că din cei aproape 70.000 de pacienți care am văzut până acum, o proporție de peste 90% au un deficit major de vitamina D. Românii, din perspectivă genetică, nu au o producție, o absorbție și o producție bună de vitamina D și tocmai de aceea am căutat soluții optime pentru a putea să creștem acest nivel de vitamina D în rândul pacienților.
Vestea bună este că acestea există atât nutrițional, cât și din alte perspective, așa că este important să identificăm și mai apoi să abordăm specialistul potrivit în așa fel încât să găsim soluția la îndemână pentru starea noastră de sănătate", a mai spus medicul nutriționist.
Vezi mai multe în video:
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
