
Cancerul care lovește tăcut, dar agresiv! Dacă tumora a ajuns la ganglioni, lupta devine contracronometru.
Cancerul de endometru este o afecțiune gravă, iar tratamentele propuse pentru pacienți cu factori de risc sunt complexe și personalizate.
În cazul unei tumori mari, care a străbătut uterul și a ajuns până la ganglioni, medicii recomandă un tratament combinat care include iradierea externă și, ulterior, brahiterapia.
Iradierea externă: 5 săptămâni de tratament
Dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie și coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, explică faptul că iradierea externă este realizată pe parcursul a cinci săptămâni, de luni până vineri. Acest tratament se face cu ajutorul unui accelerator, un aparat special utilizat pentru a iradia zona afectată.
După finalizarea celor cinci săptămâni de iradiere externă, pacientului i se poate propune și brahiterapia. Această tehnică de iradiere internă are scopul de a suplimenta doza de radiație direct în zona afectată, mai exact la nivelul cicatricii post-operatorii, acolo unde a avut loc histerectomia.
”Un cancer de endometru operat, care are mai mulți factori de risc, tumoră mare, care a străbătut uterul, care a ajuns poate la ganglion, i se va propune paciente un tratament complex și anume iradiere externă, făcută pe parcursul la 5 săptămâni, de luni până vineri, iradierea este de ordinul minutelor, la accelerator, adică aparatul pe care îl folosim noi pentru a iradia extern, după care, după aceste 5 săptămâni în care poate îi se va asocia, sau nu, chimioterapia, în funcție de anumiți factori de risc, se va propune și iradierea internă sau brahiterapia, cu scopul de a suplimenta exact la nivelul zonei de histerectomie, la nivelul cicatricii post-operatorii interne, tocmai pentru a suplimenta doza”, a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Iradierea internă, procedură rapidă
Brahiterapia se efectuează în două ședințe, imediat după tratamentele de radio-chimio, pentru a asigura o acoperire completă a zonei afectate. Fiecare ședință durează doar câteva minute de iradiere efectivă, însă întregul proces, inclusiv pașii pregătitori și monitorizarea pacientului, poate dura aproximativ două ore.
Tratamentul combinat, care include atât iradierea externă, cât și brahiterapia, reprezintă o abordare completă și bine fundamentată pentru a combate cancerul de endometru în stadii avansate, cu scopul de a maximiza eficiența și reducerea riscurilor.
”Aceasta se efectuează în două ședințe, imediat după aceste două tratamente radio-chimio, în completarea tratamentului de iradiere externă.
Iradierea durează de ordinul minutelor, dar ședința, cu toți pașii necesari, poate două ore”, a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi emisiunea aici
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-